Поділитись:

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 13:30
«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

Михайло Наход – один із «двигунів» команди Андрія Покровського – Громадянського Руху «СВІДОМІ». 

Він – політолог, кандидат наук з державного управління. За його плечима – дві вищі освіти, навчання за кордоном та подальша багаторічна викладацька й експертна діяльність. 

Михайло – автор 20 наукових публікацій та понад 60-ти аналітичних та публіцистичних матеріалів. Він звик аналізувати, критикувати та навчати політиків й державних управлінців, але сьогодні його мета інша – Наход йде у владу, аби особисто долучитися до впровадження європейських стандартів життя для лучан.

Більше про плани Михайла Находа, його професійний досвід та життєві цінності – читайте в короткому інтерв'ю для ІА "Конкурент".

– Чому ви вирішили доєднатися до Андрія Покровського у створенні Громадянського Руху «СВІДОМІ»?

– У 2017 році після смерті Миколи Романюка та зміни влади у місті Андрій Покровський запропонував обдумати ідею створення організації, яка буде працювати та змінювати свідомість лучан на більш відповідальну, дієву та патріотичну щодо міста. 

Відразу було зрозуміло, що це справа складна – на роки та десятиліття. Але розуміючи, що Андрій Покровський доводить до кінця усе, за що береться, я приєднався до цієї ідеї.  

І такий підхід, масштаб викликів, майбутній результат були мені цікавими та відповідали моїм внутрішнім намірам.

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

– Як на ваше рішення йти у владу відреагували рідні, друзі та знайомі?

– Воно було логічним, а моя родина й друзі були до цього готові. Оскільки я практично постійно впродовж свого життя працював з політиками та органами влади, то мав наступити той момент, коли потрібно буде взяти більше відповідальності на себе та йти у владу. Усі поставилися з розумінням, підтримали і мають сподівання, що мій похід у владу буде успішним та покращить якість управління.

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

– Які ваші головні життєві цінності? 

– Праця та відповідальність. Сім’я та родина. Свобода. Робота на результат, постійне навчання, самовдосконалення, відповідальне ставлення до своїх обов’язків – це  те, що зробило мене як особистість та професіонала. 

Родина – це  те, що створює внутрішній комфорт, рухає до вищих цілей, встановлює певні духовні та ціннісні орієнтири. Мій рідний батько помер, коли мені було менше чотирьох років, і багато людей ставили мені його за приклад… Це було стимулом для саморозвитку. 

Свобода – це  відчуття, коли ти нікому нічого не винен, можеш сміливо висловлювати свою позицію, робити те, що вважаєш правильним, потрібним та цікавим. 

Свобода певною мірою реалізовується в нашій родині через подорожі, діти також є пластунами. Ми любимо ходити в гори, плавати, літати, їздити на гірських лижах чи просто подорожувати на автомобілі.

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

(На фото: з телеведучою, представницею ГР "СВІДОМІ" Галиною Падалко)

– Розкажіть про свою професійну та громадську діяльність. Як вона допоможе  у розвитку Луцька?

– Усе своє професійне життя займаюся громадсько-політичною та викладацькою діяльністю. У 2002-2010 роках працював в політичній партії «Наша Україна», був помічником народного депутата. З 2011 займаюся незалежною аналітичною роботою з впровадження електронних інструментів в органах місцевого самоврядування (електронні петиції, електронні звернення громадян). 

З 2012-го по 2020-й працював на посадах старшого викладача, доцента та завідувача кафедри у Східноєвропейському (тепер Волинському) національному університеті імені Лесі Українки – викладав різні політологічні та державно-управлінські курси. 

Окрім цього, у період з 2003 по 2007 рік декілька разів навчався та стажувався за кордоном: у Великій Британії, США, Швеції, Угорщині, Франції. У ті часи вдалося поспілкуватися з великою кількістю неймовірно цікавих людей та топ-політиків. Навіть з екс-президентом США Біллом Клінтоном, тодішнім прем'єр-міністром Великої Британії Тоні Блером, екс-генсеками НАТО Хав'єром Соланою і Джорджом Робертсоном та іншими.

Накопичені мною знання та досвід хочу використати, аби продемонструвати людям, як можна бути ефективним управлінцем, як можна покращити життя у нашому Луцьку хоча б на трохи. Я вирішив, що досить навчати інших, аналізувати, критикувати. Потрібно самому братися і показувати приклад. 

Моя мета – створити стратегію розвитку Луцької ОТГ до 2030 року, оскільки без цього не можна на повну потужність рухатися вперед. 

Я хочу зайнятися впровадження інновацій в управлінні громадою, зокрема збільшенням кількості адміністративних послуг в електронному форматі та спрощення їх отримання мешканцями. 

Разом із цим мене турбує питання транспорту та екології. Необхідно, щоб містом курсував громадський електротранспорт, а ми займалися сортуванням та переробкою сміття. Також нам треба більше скверів та зелених зон.

А сам Луцьк необхідно максимально популяризувати в Україні та світі, зокрема перетворивши Старе місто на центр туризму та культури.

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

 – Яким бачите Луцьк через п'ять років?

– Містом з більшою кількістю щасливих людей, ніж є зараз – Lucky Lutsk. Містом, де усе по-людськи: гарні вулиці і будинки, чисті парки і сквери, якісний громадський транспорт, лучани, які мають роботу і гідну оплату праці. Місто, яке розвивається, де з’являються нові підприємства, де ефективно використовується територія приєднаних громад... 

«Досить навчати інших. Потрібно самому йти у владу», – луцький політолог Михайло Наход (інтерв'ю, фото)

Раніше ІА "Конкурент" записало короткі інтерв'ю з відомим маркетологом Миколою Жичукомлуцьким підприємцем з "Центрального" ринку Петром Козіноюдиректором школи Андрієм Кицеюсімейним лікарем Віталієм Дмитрукомсоціальною працівницею Ольгою ГорбачЗаслуженим працівником культури України Дмитром Головенкомвчителем історії з 21-ї гімназії Андрієм Мельникомпідприємицею з Варшавського ринку Людмилою Патіюк , головою ОСББ Оленою Завадськоюадвокаткою Юлією Спас , директором підприємства Романом Матвіюком , фінансистом Веніаміном Лихачемзалізничником Володимиром Караїмомдиректоркою "Сіті парку" Христиною Назар , очільником кінотеатру "Промінь" Дмитром Грелюкомнауковицею Оксаною Урбан та лікарем-урологом Олександром Іванченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів