Поділитись:

Директор школи, який був заступником Миколи Романюка, йде покращувати Луцьк (інтерв'ю, фото)

Четвер, 01 жовтня 2020, 20:00
Директор школи, який був заступником Миколи Романюка, йде покращувати Луцьк (інтерв'ю, фото)

Андрій Киця – досвідчений освітянин. З 1992 року він працює вчителем англійської та німецької мов, а з 2006-го – директором Луцької спеціалізованої школи І - ІІІ ступенів №1. 

Півтора року він був у команді нині покійного Миколи Романюка, обіймаючи посаду заступника мера, а сьогодні повернувся до звичної роботи та знову очолює навчальний заклад

Разом із цим Киця вирішив приєднатися до команди Андрія Покровського – Громадянського Руху "СВІДОМІ". Каже, що співпрацює з ними давно і тепер хоче спільно змінювати місто на краще. 

Ми бачимося поблизу першої школи. Директор зустрічає журналіста надворі. На голові у нього – захисний екран. 

"Класна штука, зручніша за маску", – каже він, запрошуючи всередину. 

Наша розмова відбувається у його кабінеті. Вона швидка, але цікава та конструктивна. Говоримо про інфраструктуру в Луцьку, пріоритети та життєві цінності.

– Чому ви вирішили приєднатися до “СВІДОМИХ”?

– Таке рішення виникло не сьогодні і не вчора. А набагато раніше. Це сталося, коли я ще працював у міській раді. Тоді Андрій Покровський з командою започатковували соціальну програму, присвячену боротьбі з підлітковою наркоманією та алкоголізмом, мені ця ініціатива сподобалася.

Ми разом почали думати, як у цьому випадку працювати з дітьми, що їх найбільше може зацікавити, залучили професіоналів, які знаються на цій справі. Тоді я усвідомив, що ці люди роблять хорошу справу і варто їм допомогти.

Директор школи, який був заступником Миколи Романюка, йде покращувати Луцьк (інтерв'ю, фото)

– Як на ваше рішення йти у владу відреагували рідні, друзі та знайомі? 

– Такі речі я обов’язково обговорюю у сімейному колі. Якщо вони були б проти, то ситуація зі мною сьогодні була б іншою. Але вони підтримують моє прагнення йти в органи місцевого самоврядування. Спілкуючись з оточенням та колегами, я бачив їхнє розуміння того, що це і справді необхідно робити.

Так, звісно, не може бути, що абсолютно всі мене підтримали. Але це нормально. У кожного є своя думка. Проте моє найближче оточення разом зі мною. Один в полі не воїн.

– Які ваші головні життєві цінності?

– Говорячи про життєві цінності, я поділяю людей на дві категорії: порядні та непорядні. Далі вже можна розглядати, наскільки людина патріотична, професійна. Але особа може й не мати вищої освіти та якихось неймовірних досягнень, проте вона порядна і чесно виконує свою роботу. Для мене це основний життєвий принцип – чесно виконувати свою роботу

– Розкажіть про вашу професійну та громадську діяльність. Як вони допоможуть  у розвитку Луцька?

З 1992-го я почав працювати вчителем англійської та німецької мови, а з 2006-го – директором першої школи. За цей час я тимчасово змінював рід своєї діяльності та півтора року працював заступником Луцького міського голови Миколи Романюка. Я пішов туди не заради посади, а тому що вважав себе готовим працювати в органах місцевого самоврядування, оскільки вже набув достатньо досвіду та знань. Проте ситуація склалася так, що я повернувся до школи. Бо розумію, що це моє. Я не прагну стати директором молокозаводу чи м’ясокомбінату. Але цікавитися потрібно всім. Можливо, хтось думає, що я хочу займатися лише освітою. То це неправда. Мені імпонує багато галузей: громадський транспорт, будівництво, ремонт дворів, питання соціального захисту. Я намагаюся аналізувати та шукати вирішення непростих ситуацій, які виникають у повсякденному житті. Мій принцип – не критикувати, якщо сам не знаєш, як треба діяти. Зараз чимало нових та модних активістів, які нічого не пропонують, а тільки протестують. 

Директор школи, який був заступником Миколи Романюка, йде покращувати Луцьк (інтерв'ю, фото)

– Яким бачите Луцьк за п'ять років?

Здається, що це найпростіше питання, але це не зовсім так. Напевно, що «намалювати» якусь гарну картинку зможе кожен, якщо вміє «олівець тримати в руках». І я теж. Але потрібно провести чітку межу між фантазіями та об’єктивною реальністю. 

Я хочу, щоб місто було гарним, ошатним, функціональним. Щоб люди хотіли тут жити. Для цього потрібні робочі місця та гідна заробітна плата. Чому вони їдуть? Бо не задоволені матеріальною частиною своєї діяльності, хочуть отримувати більше. 

Окрім цього, дуже важливо звертати увагу на не дуже очевидні на перший погляд проблеми. Ми дивимося на фасади, але не бачимо, що ж закопано в землі. А у нас є що покращувати з комунікацій: вода, теплопостачання, каналізація. Потрібно дуже добре думати, щоб у певний момент не виник хаос в комунальній системі міста. 

Я хочу бачити у Луцьку більше шкіл, вони переповнюються, а нових поки немає. Разом із цим будівництво у місті триває, ми бачимо, що з’являється багато новобудов, там будуть діти, яким треба буде здобувати освіту...

Директор школи, який був заступником Миколи Романюка, йде покращувати Луцьк (інтерв'ю, фото)

Раніше ІА "Конкурент" записало короткі інтерв'ю з відомим маркетологм Миколою Жичуком та луцьким підприємцем з Центрального ринку Петром Козіною

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 лютого 2024
21 вересня 2023
18 лютого 2023
09 лютого 2023
12:20
21 грудня 2022
10:20
16 грудня 2022
13 грудня 2022
08 грудня 2022
24 листопада 2022