Поділитись:

Оксана Урбан: "Для розвитку села потрібна не риба, щоб їсти, а вудка, щоб навчитися заробляти"

Середа, 21 жовтня 2020, 10:30

Окана Урбан – науковиця, широко відома серед студентів економічних спеціальностей Луцького національного технічного університету. Окрім викладацької, вона тривалий час успішно займається проєктною та громадською діяльністю.

В рамках проєктів USAID та U-lead з Європою експертка, консультуючи громади щодо процесів об’єднання, була важливою частиною реформи децентралізації на Волині.

Сьогодні ж вона долучилася до команди Андрія Покровського – Громадянського Руху «СВІДОМІ». Її мета – розвиток села. 

«У Луцьку все значно краще: бруківка, 3D-фільми, школи іноземноі мови, репетитори, суші... Все те, що є звичним для дітей Луцька, досить часто недосяжне для сільських. Тому я захопилася ідеями розвитку села і допомоги сільській молоді», – каже викладачка.

Більше про те, як Оксана Урбан планує розвивати Боратинську громаду, читайте в короткому інтерв'ю для ІА "Конкурент".

– Ви вирішили разом із Громадянським Рухом «СВІДОМІ» йти в місцеве самоврядування. Чому саме з ним?

– Так. Я недаремно зробила свій вибір на користь Громадянського Руху «СВІДОМІ», оскільки це місцева команда. В інших областях України і навіть інших містах Волині символіки «Свідомих» поки немає. Хоча маю надію, що з часом з’явиться.

– Чому ви хочете розвивати саме Боратин?

– Це важко зрозуміти більшості, оскільки зазвичай прагнуть урбанізовуватися і переїхати із сільської місцевості до міста, а я навпаки – їздила по селах, розповідаючи про реформу децентралізації. І нині пишаюся тими перетвореннями, що відбуваються в ОТГ. У Луцьку все значно краще: бруківка, 3D-фільми, школи іноземноі мови, репетитори, суші... Все те, що є звичним для дітей Луцька, досить часто недосяжне для сільських. Тому я захопилася ідеями розвитку села і допомоги сільській молоді.

Мої батьки обоє народилися в селі на Рівненщині, а потім навчалися в Луцьку. І я чудово розумію, що, якби не хороші люди, зокрема науковий керівник мого тата Баранський Петро Іванович, то навряд чи був би на Волині у 1993 році перший доктор фізико-математичних наук – мій батько Анатолій Федосов. Тому, відповідно до законів збереження добра, я маю віддавати свій досвід новоствореним громадам.

(На фото: в команді волинських децентралізаторів)

– Які ви бачите проблеми у розвитку Боратинській ОТГ?

– Я б це назвала не проблемами, а швидше викликами. Відповідно до затвердженого Перспективного плану Волинської області, до складу Боратинської громади входитимуть 24 населені пункти, які можна розділити на три групи: перша – села існуючою Боратинської ОТГ, друга – села існуючої Гіркополонківської ОТГ і третя – села, що донедавна були поза процесами об’єднання. 

Саме в селах другої та третьої груп доходи на одного жителя значно менші, ніж доходи Боратинської громади. Тому я вважаю, що необхідно в максимально короткі терміни підвищити рівень добробуту новоприєднаних сіл. 

– Яким чином, на вашу думку, цього можна досягнути?

– Я маю кілька дієвих теорій, перевірених на практиці:

  • підвищення рівня життя приєднаних сіл до існуючої Боратинської ОТГ завдяки ефективному використанню інфраструктурної субвенції;
  • налагодження співпраці сільських шкіл з університетами Луцька завдяки впровадженню спільних проєктів;
  • створення оптимальної транспортної інфраструктури завдяки використанню електротранспорту;
  • залучення додаткових інвестиційних та грантових коштів завдяки проєктній діяльності.

На мою думку, ці пріоритети є основними. Вважаю, що їх можна досягнути, працюючи системно та зважено.

Я маю досвід п’яти років роботи в реформі децентралізації, 16 років викладацької роботи в університеті, 20 років тренерської та проєктної діяльності з НАТО, ПРООН, ОБСЄ, USAID, U-lead з Європою,GIZ. Знаю не з чужих слів, як відбувалися реформи у маленьких європейських містах. Саме тому впевнена, що є реальні можливості для позитивних змін у сільській місцевості. Мій досвід, яким хочу ділитися, для громад може стати тією вудкою, з допомогою якої вдасться упіймати потрібну їм рибу.

Раніше ІА "Конкурент" записало короткі інтерв'ю з відомим маркетологом Миколою Жичукомлуцьким підприємцем з "Центрального" ринку Петром Козіноюдиректором школи Андрієм Кицеюсімейним лікарем Віталієм Дмитрукомсоціальною працівницею Ольгою ГорбачЗаслуженим працівником культури України Дмитром Головенкомвчителем історії з 21-ї гімназії Андрієм Мельникомпідприємицею з Варшавського ринку Людмилою Патіюк , головою ОСББ Оленою Завадськоюадвокаткою Юлією Спас , директором підприємства Романом Матвіюком , фінансистом Веніаміном Лихачемзалізничником Володимиром Караїмом, директоркою "Сіті парку" Христиною Назар та очільником кінотеатру "Промінь" Дмитром Грелюком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
12 жовтня 2023
03 жовтня 2023
21 вересня 2023
18 вересня 2023
16 червня 2023
06 червня 2023
10 квітня 2023
23 березня 2023
03 березня 2023