Поділитись:

Луцькі волонтери розкритикували нову постанову, яка ускладнює їх роботу (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 20 жовтня 2023, 18:08
Луцькі волонтери розкритикували нову постанову, яка ускладнює їх роботу (фото)

З першого грудня в Україні набирає чинності нова постанова Кабінету міністрів, яка набагато ускладнює роботу волонтерських центрів, організацій та поодиноких волонтерів, адже з початком зими вони будуть змушені звітувати за кожен клаптик ввезеної з закордону допомоги. Крім того, отримувачами, згідно з документом, можуть виступати не особисто військові, а лише держоргани.

Депутати фракції Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій та Михайло Наход зібрали за круглим столом представників волонтерського руху з Волині та поцікавилися, як на їх роботу вплине нова постанова та що вони можуть зробити, аби полегшити діяльність волонтерів.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували на зустрічі та з'ясували, чим саме занепокоєні волонтери.

Волонтер благодійного фонду «Волинь SOS» Олександр Дудка каже, що фонд здебільшого спрямований на пошук та доставку необхідних медикаментів. До їх центру вони приходять перемішані у пакунках, в яких можуть траплятися навіть протерміновані ліки. Відповідно ж до нової постанови, на кожен медпрепарат має бути документ, проте коли в пакунку вони перемішані, то це дуже ускладнює роботу.

«Волинь SOS» це перш за все медикаменти й лікарські засоби. Добре, коли приходить повний ящик одного препарату, але останнім часом ми отримуємо ящики з різними препаратами (протерміновані вони чи ні – ніхто не знає). Воно приходить і як його обліковувати, якщо воно різно-товарне? Зараз прописана «кілограмна» категорія, але медикаменти ідуть в «штуках» так обліковувати не можна», – каже волонтер.

Олександр ДудкаОлександр Дудка

Пан Олександр також додає, що виникнуть проблеми з індивідуальними запитами, адже військові часто звертаються особисто та просять допомогу. Згідно з постановою, яка набирає чинності 1 грудня, отримувачем мусить бути тільки державний орган. За словами Олександра Дудки, воїни не робитимуть цього і ставити на баланс ліки, які є звичайним розхідним матеріалом, бо потім потрібно додатково за них звітувати.

Крім того, лікарні теж не мають великого бажання брати відповідальність за звичайні ліки, які застосовують першочергово, адже їх швидко використовують, а згодом треба витратити тижні, щоб списати з балансу.

«Проблемне питання – переміщення товарів через кордон, коли він йде різний за назвою, призначенням і відповідністю, а друге питання – що робити з індивідуальними запитами. Це ключові проблеми саме у нашому випадку», – доповнює Олександр.

Луцькі волонтери розкритикували нову постанову, яка ускладнює їх роботу (фото)

Волонтер благодійного фонду «Військова пошта» Дмитро Климук вважає, що така постанова загалом паралізує роботу благодійних організацій та централізує її. На його думку, цей документ зупинить багато фондів і організацій.

«Можна зрозуміти наміри держави, що вона хоче, так би мовити, централізувати волонтерів, бо зараз всі по-різному ведуть облік, або ж взагалі обліків не ведуть. Є люди, які намагаються спекулювати на волонтерах. От і виникло таке рішення, але це дуже недолуго зроблено», – зазначає Дмитро.

Дмитро КлимукДмитро Климук

Він додає, що усе йде до того, аби в області лишився один великий фонд, до якого усі будуть звертатися. Ці правила та норми можна спробувати виконувати, але, як каже Климчук, вони поставлять хрест на дрібних волонтерах та структурах.

Волонтерка штабу «Ангар» Ольга Валянік підтримує намагання держави врегулювати діяльність волонтерів, адже є багато випадків, коли люди просто недобросовісно використовують звання волонтера. Проте постанову, на її думку, треба доопрацювати та обговорити безпосередньо з представниками організацій.

«Я за те, щоб механізм був прозорий і його обговорили з волонтерами, я підтримую звернення до Кабміну, аби постанову відклали та доопрацювали. Я підтримую державну політику щодо регулювання волонтерського руху, адже є непоодинокі випадки шахрайства та спекулювання на цьому. Проте якщо зробити механізм простішим і прозором це буде чудово», – каже пані Ольга.

Ольга Валянік та Ольга БалицькаОльга Валянік та Ольга Балицька

Представниця благодійного фонду «Серце патріота» Ольга Балицька підтримала колег та додала, що зараз політика держави тільки ускладнює діяльність волонтерів, а не допомагає, що, на її думку, не дуже добре. Адже волонтери реагують на запити воїнів швидше, ніж це роблять держоргани, тому така постанова тільки сповільнює роботу центрів та фондів.

Ольга БалицькаОльга Балицька

Депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «Свідомі» і за сумісництвом волонтерка Алла Надточій додає, що зараз держава замість того, аби спершу обговорити безпосередньо з волонтерами усі «за» та «проти» такої постанови, спочатку оголошують про документ, а потім отримують шквал критики.

«Ми бачили на початку вторгнення, як до нас завозили усе і держава вирішила це централізувати, щоб усе йшло через державні служби. На сьогодні вони видають постанову і починають проводити зустрічі з волонтерами, а має бути навпаки. Ми чітко відчуваємо на собі, що волонтери дуже допомагають, бо держава через бюрократію не може оперативно все закупити й блокує роботу волонтерів», – каже депутатка.

Алла НадточійАлла Надточій

Волонтер та депутат міської ради від фракції Громадянський рух «Свідомі» Михайло Наход розповідає, що Міністерство соціальної політики вже почало реагувати на критику і вийшло на зв'язок з волонтерами. Там провели нараду, під час якої Мінсоцполітики отримало чималу дозу критики й пообіцяло врахувати це у постанові.

«Хочу зауважити, що ця нарада – це перша реакція на загальні обурення та невдоволення і добре, що вона була. Друге – це петиція на сайті Кабміну, на яку так чи інакше мусять відреагувати. Зараз піде хвиля звернень від органів місцевого самоврядування, на які теж муситимуть зважати в уряді», – каже депутат.

Михайло НаходМихайло Наход

У підсумку зустрічі депутати від фракції Громадянський рух «Свідомі» спільно з представниками волонтерських організацій обговорили проєкт звернення міської ради до Кабінету міністрів, в якому просять таки відтермінувати вступ в дію цієї постанови та розв'язати усі проблемні питання.

Круглий стіл на тему «Нові правила ввезення та передачі гуманітарної допомоги – шлях до знищення волонтерського руху» відбувся у п'ятницю, 20 жовтня. Учасниками були волонтер благодійного фонду «Волинь SOS» Олександр Дудка, волонтерка благодійного фонду «Серце Патріота» Ольга Балицька, волонтер благодійного фонду «Військова пошта» Дмитро Климук, волонтерка благодійного фонду «Ангар» Ольга Валянік, а також депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху «Свідомі» Алла Надточій та депутат від Громадянського Руху «Свідомі» Михайло Наход.

Нагадаємо: бути невидимими для ворожих прицілів - одне із важливих завдань для наших військових. У цій справі їм допомагають спеціальні пончо-тенти. Зразок такого придбали луцькі волонтери ГО «Свідомі» для наших земляків, які зараз несуть службу у підрозділі ССО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024