Поділитись:

«Лабораторія змін» завершила реалізацію проєкту «Інклюзивний хаб у Луцьку»

П'ятниця, 20 жовтня 2023, 14:55
«Лабораторія змін» завершила реалізацію проєкту «Інклюзивний хаб у Луцьку»

Громадська організація «Лабораторія змін» за підтримки Українського культурного фонду реалізувала проєкт «Інклюзивний хаб у Луцьку», спрямований на розвиток інклюзивного мистецтва, побудову діалогу та порозуміння між лучанами та вразливими соціальними групами.

У межах проєкту було проведено дводенний тренінг «Інклюзивний театр в роботі з дітьми/молодими людьми з інвалідністю» Віталія Люботи та Олексія Лащенка (м. Київ) для спеціалістів і волонтерів, які працювали й супроводжували дітей/молодих людей з інвалідністю під час Мистецьких таборів і занять.

Упродовж серпня та вересня було організовано і проведено два Мистецькі табори в Інклюзивному хабі. Учасниками були представники з Києва, Рівного, Луцька, які створили два інклюзивні театральні перформанси. У заходах брали участь молоді люди з інвалідністю та без, студенти-волонтери, батьки й спеціалісти. Під керівництвом Віталія Люботи – режисера, педагога спеціальних дисциплін, художника; члена Національної спілки театральних діячів України, викладача акторської майстерності та режисури Академії мистецтв ім. П. Чубинського, художнього керівника Народного театру-студії «Паростки», артдиректора Міжнародного інтеграційного театрального фестивалю «Сонячна хвиля» – було створено пластичну виставу «Щасливі люди», лейтмотивом якої було вічне філософське питання: «Що таке щастя?».

Під час Мистецького табору 2.0 учасники ознайомилися з партисипативними театральними практиками і спробували створити виставу за власними історіями. Унікальність самого перформансу в тому, що він був створений (від сценарію до презентації) самими учасниками та відображав їх цінності і досвід. Було піднято надзвичайно важливу тему – булінг. Разом із глядачами учасники шукали шляхи вирішення цієї соціальної проблеми. Організація і проведення інклюзивних мистецьких перформансів стало спробою гармонійної соціалізації дітей/молоді з інвалідністю та без шляхом культурного розвитку як учасників театральних колективів, так і глядачів. Режисерка табору і форум-вистави – Тамара Наук (м. Київ) – психологиня, арттерапевтка, практик плейбек-театру, тренерка соціально-інтерактивного театру для людей з інвалідністю БТ «Джерела», актриса Київського плейбек-театру кризового реагування «На варті», співзасновниця громадської організації «Арт-Плейбек». Спеціалісти табору Юлія Варченко, Ольга Навротюк, Олена Мороль, Мирослава Данілова, Діана Кузнєцова, Юлія Самойліч, Анастасія Котвицька, Любов Гнідець і волонтери допомогли зробити перебування учасників цікавим, пізнавальним і комфортним.

Упродовж серпня-жовтня було проведено 24 заняття для дітей/дорослих з інвалідністю та без. Це арттерапевтичні заняття, заняття з імпровізаційного руху, музикування й театральної майстерності.

Саме мистецтво є тією соціальною формою творчості, що руйнує стереотипи, адже творчість допомагає зрозуміти цінність різноманіття та право дітей/молодих людей розвиватися по-різному. Усі ми стикаємось і з психологічними проблемами, і з соціальною ізольованістю. Ізольованість та сегрегацію гостро відчувають і діти/молоді люди з інвалідністю та їхні сім’ї. Участь у заняттях, майстер-класах, таборі-інтенсиві, зустрічах допомогла налагодити соціальну взаємодію, знайти знайомих і нових друзів, інтегруватися в громаду міста, а лучанам, своєю чергою, дозволила позбавитися стереотипів й упереджень відносно людей соціально уразливих груп. Дружні стосунки між учасниками тривають і до сьогодні. І це є найбільшою цінністю проєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів