Оксана Урбан: "Для розвитку села потрібна не риба, щоб їсти, а вудка, щоб навчитися заробляти"

Середа, 21 жовтня 2020, 10:30

Окана Урбан – науковиця, широко відома серед студентів економічних спеціальностей Луцького національного технічного університету. Окрім викладацької, вона тривалий час успішно займається проєктною та громадською діяльністю.

В рамках проєктів USAID та U-lead з Європою експертка, консультуючи громади щодо процесів об’єднання, була важливою частиною реформи децентралізації на Волині.

Сьогодні ж вона долучилася до команди Андрія Покровського – Громадянського Руху «СВІДОМІ». Її мета – розвиток села. 

«У Луцьку все значно краще: бруківка, 3D-фільми, школи іноземноі мови, репетитори, суші... Все те, що є звичним для дітей Луцька, досить часто недосяжне для сільських. Тому я захопилася ідеями розвитку села і допомоги сільській молоді», – каже викладачка.

Більше про те, як Оксана Урбан планує розвивати Боратинську громаду, читайте в короткому інтерв'ю для ІА "Конкурент".

– Ви вирішили разом із Громадянським Рухом «СВІДОМІ» йти в місцеве самоврядування. Чому саме з ним?

– Так. Я недаремно зробила свій вибір на користь Громадянського Руху «СВІДОМІ», оскільки це місцева команда. В інших областях України і навіть інших містах Волині символіки «Свідомих» поки немає. Хоча маю надію, що з часом з’явиться.

– Чому ви хочете розвивати саме Боратин?

– Це важко зрозуміти більшості, оскільки зазвичай прагнуть урбанізовуватися і переїхати із сільської місцевості до міста, а я навпаки – їздила по селах, розповідаючи про реформу децентралізації. І нині пишаюся тими перетвореннями, що відбуваються в ОТГ. У Луцьку все значно краще: бруківка, 3D-фільми, школи іноземноі мови, репетитори, суші... Все те, що є звичним для дітей Луцька, досить часто недосяжне для сільських. Тому я захопилася ідеями розвитку села і допомоги сільській молоді.

Мої батьки обоє народилися в селі на Рівненщині, а потім навчалися в Луцьку. І я чудово розумію, що, якби не хороші люди, зокрема науковий керівник мого тата Баранський Петро Іванович, то навряд чи був би на Волині у 1993 році перший доктор фізико-математичних наук – мій батько Анатолій Федосов. Тому, відповідно до законів збереження добра, я маю віддавати свій досвід новоствореним громадам.

(На фото: в команді волинських децентралізаторів)

– Які ви бачите проблеми у розвитку Боратинській ОТГ?

– Я б це назвала не проблемами, а швидше викликами. Відповідно до затвердженого Перспективного плану Волинської області, до складу Боратинської громади входитимуть 24 населені пункти, які можна розділити на три групи: перша – села існуючою Боратинської ОТГ, друга – села існуючої Гіркополонківської ОТГ і третя – села, що донедавна були поза процесами об’єднання. 

Саме в селах другої та третьої груп доходи на одного жителя значно менші, ніж доходи Боратинської громади. Тому я вважаю, що необхідно в максимально короткі терміни підвищити рівень добробуту новоприєднаних сіл. 

– Яким чином, на вашу думку, цього можна досягнути?

– Я маю кілька дієвих теорій, перевірених на практиці:

  • підвищення рівня життя приєднаних сіл до існуючої Боратинської ОТГ завдяки ефективному використанню інфраструктурної субвенції;
  • налагодження співпраці сільських шкіл з університетами Луцька завдяки впровадженню спільних проєктів;
  • створення оптимальної транспортної інфраструктури завдяки використанню електротранспорту;
  • залучення додаткових інвестиційних та грантових коштів завдяки проєктній діяльності.

На мою думку, ці пріоритети є основними. Вважаю, що їх можна досягнути, працюючи системно та зважено.

Я маю досвід п’яти років роботи в реформі децентралізації, 16 років викладацької роботи в університеті, 20 років тренерської та проєктної діяльності з НАТО, ПРООН, ОБСЄ, USAID, U-lead з Європою,GIZ. Знаю не з чужих слів, як відбувалися реформи у маленьких європейських містах. Саме тому впевнена, що є реальні можливості для позитивних змін у сільській місцевості. Мій досвід, яким хочу ділитися, для громад може стати тією вудкою, з допомогою якої вдасться упіймати потрібну їм рибу.

Раніше ІА "Конкурент" записало короткі інтерв'ю з відомим маркетологом Миколою Жичукомлуцьким підприємцем з "Центрального" ринку Петром Козіноюдиректором школи Андрієм Кицеюсімейним лікарем Віталієм Дмитрукомсоціальною працівницею Ольгою ГорбачЗаслуженим працівником культури України Дмитром Головенкомвчителем історії з 21-ї гімназії Андрієм Мельникомпідприємицею з Варшавського ринку Людмилою Патіюк , головою ОСББ Оленою Завадськоюадвокаткою Юлією Спас , директором підприємства Романом Матвіюком , фінансистом Веніаміном Лихачемзалізничником Володимиром Караїмом, директоркою "Сіті парку" Христиною Назар та очільником кінотеатру "Промінь" Дмитром Грелюком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: