Поділитись:

У Лесиному виші прокоментували конференцію з нагоди створення Волинського воєводства

Субота, 20 лютого 2021, 15:45
У Лесиному виші прокоментували конференцію з нагоди створення Волинського воєводства

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки прокоментували інформацію про наукову конференцію з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої, заплановану на квітень 2021 року.

ІА "Конкурент" звернулося до керівництва вишу із запитанням, чи доречно приурочувати наукову конференцію до створення польської адміністративно-територіальної одиниці на території України?

Нагадаємо: у Волинському національному університеті імені Лесі Українки організовують конференцію з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. Володимир В’ятрович назвав річницю "ювілеєм польської окупації Волині", а запрошення консула  "недипломатичним хамством від дипломата". А представниця Інституту національної пам'яті у Луцьку Леся Бондарук назвала відеозапрошення, опубліковане Гененеральним консулом Республіки Польщі Славоміром Місякомхамством з претензіями на українську територію в минулому.

Зі слів ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолія Цьося, це "абсолютна дурня".

"Протягом року проводяться до десятка конференцій або з питань взаємних стосунків, або спільних з поляками. Жодна з конференцій не присвячувалася і не буде присвячуватися річницям створення воєводств чи щось подібне. Головна річниця – це 150 років від дня народження Лесі Українки. До цієї дати в університеті дійсно заплановано багато заходів", – повідомив він.

Проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик повідомив, що про конференцію почув щойно сьогодні, бо зараз цілком перебуває в іншому контексті: днями буде 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

"Якби українські історики (не обов'язково з цієї нагоди, бо тут справді можливі різні тлумачення) повели чергову відверту розмову про наслідки фактичної окупації Волині, то вона б, думаю, мала значення для розуміння пізніших подій. Говорити треба, бо скажуть за нас, українців, інші. А от нагоди й теми добирати, мабуть, варто обережніше", – зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів