Поділитись:

Луцький журналіст «розніс» вщент інтерв'ю ректора ВНУ (відео)

Неділя, 15 жовтня 2023, 17:02
Луцький журналіст «розніс» вщент інтерв'ю ректора ВНУ (відео)

«Суміш брехні, маніпуляцій і самолюбування», – такими словами головний редактор ІА «Конкурент» Андрій Лучик схарактеризував інтерв'ю ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолія Цьося. 

Про те, чому склалося саме таке враження від інтерв'ю, яке ректор дав телеканалу «Конкурент TV», Андрій Лучик написав на своєму телеграм-каналі.

Останнім часом Волинський національний університет імені Лесі Українки кілька разів опинявся в центрі скандальних ситуацій, тож ректор вишу Анатолій Цьось вирішив у відвертій розмові розвіяти всі сумнівні чутки, які ширилися довкола. Проте, на думку головного редактора сайту новин Луцька і Волині «Конкурент», очільник вишу був нечесним і нещирим у своїх відповідях.

«Що можна сказати? Суміш брехні, маніпуляцій і самолюбування мене не вразила», – зазначив Андрій Лучик і по пунктах обґрунтував свою думку.

Серпи і молоти на стінах ВНУ

Журналісти надали розголосу інформації про те, що стіни однієї з аудиторій головного корпусу ВНУ, де за часів СРСР був розташований обком комуністичної партії, досі «прикрашає» радянська символіка.

Ректор і проректори виправдовували радянську ліпнину різними причинами. Про них Андрій Лучик днями розповідав у програмі «Слово редактору». Серед них наступні:

  • це пам'ятка архітектури, а без дозволу робити будь-що там заборонено;
  • кошти на демонтаж потрібно закласти в бюджет;
  • зараз війна, і гроші казначейство не пропускає;
  • краще поробити туалети, ліпнина нікому не заважає.

Що ж ми маємо насправді?

Закон «Про декомунізацію» було ухвалено у 2015 році. І законодавець встановив термін у 6 місяців, щоб прибрати всю радянську символіку із нашого оточення. З цього моменту минуло вісім років! За ці вісім років, зауважив у програмі Андрій Лучик, можна було вісім разів закласти гроші в бюджет, або можна було тисячі разів взяти «стрем'янку», залізти нагору і ручками тихенько зняти усю ту ліпнину з радянськими символами.

Зрештою, в університеті так і зробили: за кілька днів після розголосу власними ручками швиденько познімали серпи і молоти.

«Отож, можна зробити висновок про провал управління в університеті. Чи свідомий саботаж. Якщо хтось тихенько вечорами заходив у сумнозвісну аудиторію і «дрочив» на радянського серпа з молотом», – робить висновок головний редактор сайту новин.

Зарплати викладачів

Анатолій Цьось в інтерв'ю розповів, що він за відкритість і за повернення публічного декларування статків. Натомість дії ректора свідчать зовсім про інше.

Кілька років тому Андрій Лучик як журналіст подавав запит на доступ до публічної інформації з проханням надати всі зарплати працівників університету. Проте такої інформації, всупереч закону, йому не надали. Тож він пішов до суду і виграв всі інстанції.

Відтоді минуло три роки (!), а рішення суду досі не виконане, – наголошує Андрій Лучик і нагадує, що за невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність.

«Тобто бачимо, що Цьось – «рісковий парєнь» і «адреналіновий наркоман». А може, просто... він не розуміє всієї серйозності ситуації?» – розмірковує Андрій Лучик.

Меблі коштом викладачів

Ректор ВНУ Анатолій Цьось стверджує, що ніколи викладачі не купували своїм коштом меблі для університету. Адже зарплата викладача – то святе!

«Тут він просто бреше. Є непоодинокі свідчення, що викладачі купували і меблі, і оргтехніку, і робили ремонти в аудиторіях. І постійно купують канцтовари», – стверджує Андрій Лучик.

Як відомо, після 24 лютого 2022 року університет двічі переводив викладачів на 2/3 окладу, при тому зберігаючи навчальне навантаження. До того ж залишивши 100% окладу адміністрації вишу.

Про досягнення

На кожному кроці Анатолій Цьось вихваляється, що їздив у Кембридж. Це велике досягнення університету.

«Серйозно? Тобто ректор поїхав в інший виш послухати лекції. Не зробити дослідницьку колаборацію. Не читати курс лекцій. А просто послухати. Не дуже хочеться стигматизувати, але це віддає такою провінційною закомплексованістю, неначе вперше дівчина з села потрапила в гОрод», – зазначає Андрій Лучик.

Дивіться інтерв'ю і робіть свої висновки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
15:35
13 лютого 2024
11:33
04 січня 2024
21 грудня 2023
07 грудня 2023
21 листопада 2023
13:25
20 листопада 2023
09:01
08 листопада 2023
06 листопада 2023
31 жовтня 2023
08:40