Поділитись:

«Не зовсім законно поступили», – ректор ВНУ про демонтаж серпів та молотів з аудиторії (відео)

П'ятниця, 13 жовтня 2023, 19:17
«Не зовсім законно поступили», – ректор ВНУ про демонтаж серпів та молотів з аудиторії (відео)

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось розповів, що демонтаж серпів і молотів у 227 аудиторій головного корпусу ВНУ здійснити «не зовсім законно», адже колишній будинок обкому комуністичної партії – зараз архітектурна пам'ятка, і всі такі роботи мають бути затвердженні у відповідному департаменті Луцької міської ради.

Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу «Конкурент TV».

«Перше, ми розуміємо, що це будинок колишнього обкому партії, і він будувався з певною ідеологічною метою, і там були певні символи цього тоталітарного режиму. Друге, ми не повинні забувати, що це пам'ятка архітектури, і вона охороняється законом. Отже, ми маємо право робити лише поточні ремонти. Будь-які інші: зміна конструкції, зміна ліпнини і інше, треба, щоб погоджувалося у відповідному департаменті нашої Луцької міської ради», – зазначив він.

Наголосив, що наразі йде підготовка дефектного акту на проведення тендеру ремонту двох аудиторій на 4 поверсі головного корпусу та інших трьох аудиторій, в одній з яких студенти помітили ліпнину серпнів та молотів. Додав, що ліпнину зняли буквально за пів дня.

«Зараз готуємо дефектний акт на проведення тендеру по ремонту двох аудиторій на 4 поверсі, великих, там були актові зали, і вони в ганебному стані трохи, і саме цих трьох аудиторій на другому поверсі, в одній із яких були ці серпи і молоти. Це не є якісь герби тоталітарності, але це ознака тоталітарності. Ну, на жаль, мені ні студентський актив, ні викладачі не повідомили, що вони там є. Я ж не заходжу в кожну аудиторію. Їх акуратно забрали за пів дня. Хоч ми, я говорю щиро, не зовсім законно поступили», – повідомив Анатолій Цьось.

Зараз адміністрація університету, за словами ректора, підготувала листа до управління культури Луцької міської ради для дозволу на демонтаж цієї ліпнини.

«Ми підготували листа зараз на управління культури Луцької міської ради, щоб нам дозволили це зробити (демонтаж серпів та молотів – ред.)», – резюмував він.

Нагадаємо: студенти Лесиного вишу на правах анонімності повідомляли журналістам, що стіни 227 аудиторії головного корпусу «прикрашала» радянська символіка – серпи та молоти. Додамо, що в Україні з 2015 року тримає процес декомунізації, і відповідно, за 8 років цієї символіки не мало б бути. Після виходу сюжету емблеми Радянського Союзу зняли.

Деталі – у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів