Поділитись:

У луцькому виші — мовний скандал: викладачка читає лекції російською (оновлено)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 24 лютого 2023, 15:06

Сьогодні, 24 лютого, в річницю повномасштабного вторгнення, у луцьких ЗМІ з’явилась новина про викладачку Луїзу Оляндер. Вона викладає у Волинському національному університеті. Свої лекції, кажуть здобувачі освіти, веде російською мовою.

Про це повідомила ВСН з посиланням на власні джерела.

Студенти відмовляються ходити на пари до викладача, який навчає мовою окупанта. Вони поскаржилися на неї керівництву університету. Декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович відреагувала на звернення. Вона запевнила студентів, що Луїза Оляндер намагається перейти на українську, проте у неї не все виходить.

Декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович розповіла журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент», що, через свою двомовність, викладачка справді допускає росіянізми в мовленні. Проте вона максимально намагається розмовляти українською. Підстав для вчинення певних адміністративних дій в університеті не вбачають.

«Луїза Оляндер — людина-легенда, перша жінка — доктор наук на Волині. Через її набутий білінгвізм вона справді допускає росіянізми в мовленні, але все ж максимально намагається говорити українською. Викладач має чітку проукраїнську позицію», — каже пані Лавринович.

До того ж, декан зазначила, що  скоро у Луїзи Констянтинівни закінчується контракт і продовжувати його не планують. А студентці, яка звернулась із скаргою усе пояснили і запропонували шляхи вирішення проблеми. Остання з розумінням поставилась до ситуації.

«У серпні цього року в Луїзи Оляндер завершується п’ятирічний контракт, і продовжувати його, звичайно, не планували. Вона допрацьовує останні місяці. І дуже би хотілося, щоб спокійно завершила професійну діяльність, зокрема і з огляду на її статус.Студентці, яка  звернулася до мене з проханням прокоментувати ситуацію, я по-перше, усе це пояснила і, по-друге, запропонувала, якщо її не влаштує моя відповідь, шукати інші рішення. Студентка  з розумінням поставилася до ситуації» — каже Лілія Богданівна.

Наші журналісти намагалися поговорити з пані Оляндер, але викладачка на дзвінки не відповідає. 

Сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» готовий надати Луїзі Константинівні можливість висловити свій погляд на цю ситуацію у будь-який момент.

Нагадаємо: в українських вишах відповідно до мовного закону викладання та навчання має здійснюватись українською. За дотриманням закону повинно слідкувати керівництво навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
15:05
20 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024
12 березня 2024
16:16
12:22
08 березня 2024
07 березня 2024
10:20