Поділитись:

У вишах контролюватимуть дотримання мовного закону: що загрожує порушникам

Четвер, 19 січня 2023, 06:37
У вишах контролюватимуть дотримання мовного закону: що загрожує порушникам

В українських вишах відповідно до мовного закону викладання та навчання має здійснюватись українською. Відтепер дотримання цієї вимоги законодавства контролюють.

Про це пише Всеосвіта.

В українських вищих навчальних закладах запровадили контроль за виконанням вимог норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це свідчить один із наказів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Відповідний наказ видано у зв’язку з набранням чинності з 16 липня 2022 року окремих норм мовного закону, згідно з якими запроваджуються нові норми Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо його порушення.

Керівникам факультетів, інститутів і деканатів наказано ознайомити працівників із рекомендаціями мовного омбудсмена, які стосуються обов’язкового застосування державної мови у діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної та комунальної форм власності.

Окрім того, вони мають здійснювати контроль за виконанням вимог норм закону й у разі виявлення порушення негайно вживати заходи щодо його усунення.

Відділ кадрів зобов’язаний здійснювати контроль наявності документа, що засвідчує рівень володіння державною мовою, при прийомі на роботу.

Як пояснив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, зміни передбачають можливість для Уповноваженого із захисту державної мови накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

Представники Уповноваженого зможуть складати адміністративні протоколи. Уповноважений із захисту державної мови розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають або попередження, або штрафи.

Розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено впершеЗа повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн, зміни передбачають можливість для Уповноваженого із захисту державної мови накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

Нагадаємо, за майже рік повномасштабної війни, щоденно потерпаючи через ракетні обстріли російської армії, прощаючись на цвинтарі з убитими росіянами малюками і жінками, міський голова Харкова Ігор Терехов відверто хизується безкарністю, продовжуючи використовувати у публічному просторі мову окупанта. Ба більше, він подав заяву до суду на Уповноваженого із захисту державної мови через постанову, яку той виніс харківському меру за порушення Закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів