Поділитись:

«Історична пам’ять – не товар», – луцька історикиня про скандальну конференцію у ВНУ

Субота, 20 лютого 2021, 14:25
«Історична пам’ять – не товар», – луцька історикиня про скандальну конференцію у ВНУ

Представниця Інституту національної пам'яті у Луцьку Леся Бондарук вважає відеозапрошення, опубліковане Генконсулом Республіки Польщі в Луцьку Славоміром Місяком на конференцію у ВНУ ім. Лесі Українки, хамством з претензіями на українську територію в минулому.

Про це вона заявила у фейсбуці.

Зі слів Лесі Бондарук, озвучення головної суті конференції – відзначення 100-річчя утворення Волинської губернії в межах ІІ Речі Посполитої – відбулося ще 27 січня на сторінках факультету у соцмережах. Хтось, очевидно, підказав, що так не годиться, тож конференції дали нову нейтральну назву.

Також представницю Інституту національної пам'яті дивує партнерство Генконсульства Республіки Польщі в Луцьку в співорганізації конференції.

"Консульство Польщі в Луцьку не є ані науковою установою, ані педагогічною... Напрошується думка: хто оплачує бенкет, той замовляє доповіді? А чому ця конференція має бути в Луцьку, а не в Любліні чи у Варшаві?" – йдеться в дописі.

Леся Бондарук зауважила, що Генконсульство Республіки Польщі в Луцьку – дипломатична установа.

"І запрошення пана консула на конференцію, яке ґрунтується на ідеї "історично обґрунтованого" Волинського воєводства, – це хамство з претензіями на українську територію в минулому", – вважає вона.

Володимир В’ятрович у своєму коментарі назвав річницю "ювілеєм польської окупації Волині", а запрошення консула – "недипломатичним хамством від дипломата".

Одночасно з відеозапрошенням генконсула оприлюднили й відео кількох професорів з Лесиного вишу.

"Виглядає збоку, ніби виправдання і заспокоєння консульства: "Ми хочемо дружити, а не згадувати про погане в минулому". Дружити треба, але історична пам’ять – не товар на дипломатичному ринку", – зауважила Леся Бондарук.

Історикиня додає, що її запитання у фейсбуці, чи 100 років окупації Волині Польщею є святом, викликало низку дивних коментарів від волинських істориків, які підтримують ідею конференції.

"Дивно, що вони заперечують факт окупації. Вони, нинішні члени товариства "Просвіта", забули що в той час польська влада заборонила "Просвіту" і садила по тюрмах її членів? Вони у коментарях чемно вказували на слова пана консула, і жоден ні словом не захистив честь українців, яких принижували, вбивали та переслідували за національною та релігійною ознакою. Мені соромно за них. Але вони пішли далі: за моє нагадування, що це була окупація, представниця університету, що керує відділом аспірантури, звинуватила мене у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. За згадку про історичний факт! До 22 квітня ще далеко. І вони знайдуть як себе виправдати на конференції. Але вже зганьбилися неймовірною "гнучкістю", яку не виявляють викладачі університетів Рівного, Львова, Тернополя, Івано-Франківська у темі польської окупації західноукраїнських земель", – написала Леся Бондарук.

Нагадаємо: у Волинському національному університеті імені Лесі Українки організовують конференцію з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. Володимир В’ятрович назвав річницю "ювілеєм польської окупації Волині", а запрошення консула – "недипломатичним хамством від дипломата".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
15:35
30 березня 2024
16 грудня 2023
10:06
13 грудня 2023
17 листопада 2023
01 жовтня 2023
17 серпня 2023
16 серпня 2023
06 травня 2023
09 квітня 2023