Поділитись:

Студентам ВНУ у Луцьку обіцяють нові гуртожитки

Вівторок, 22 лютого 2022, 09:00
Студентам ВНУ у Луцьку обіцяють нові гуртожитки

У Волинському Національному Університеті імені Лесі Українки готують передпроєктну пропозицію будівництва гуртожитків на вулиці Володимирській, 1.

Про підготовку проєкту у коментарі сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» розповів ректор університету Анатолій Цьось.

«Поки там нічого не буде будуватися. У нас відбулася конференція трудового колективу, яка дала дозвіл на розробку проєкту по забудові цієї ділянки. Зараз будемо думати, який проєкт робити. Я на конференції говорив, що втілити ідею можна тільки завдяки інвестиційному проєкту. Поки мова йде тільки про розробку цього проєкту», – пояснює Анатолій Цьось. 

Ректор зазначив, що, в першу чергу, на ділянці мають бути зведені студентські гуртожитки. Також там планують розмістити новий навчальний корпус. За словами очільника вишу, це те, що там обов'язково має бути збудовано. Надалі, в ході розробки проєкту, колектив буде вносити додаткові пропозиції.

«Я спілкувався із забудовниками, є зацікавлені. Але рішення буде приймати Кабінет Міністрів України. Спершу рішення прийматиме Міністерство освіти й науки України як головний розпорядник, після чого затверджуватиметься постановою Кабінету Міністрів України», – розповів Анатолій Цьось. 

Щодо процедури визначення підрядника, то, за словами ректора, переможе той, який більше побудує для університету. Анатолій Цьось додає, що наразі ще не відомо, як буде юридично оформлена процедура: через «Прозоро» чи інший механізм. Це буде визначати Кабінет Міністрів.

«Зараз головне завдання – почати робити передпроєктну пропозицію, визначити, що і де буде розміщене на ділянці. Що саме там буде збудовано у підсумку – залежить від того, скільки коштів буде виділено на будівництво студентських гуртожитків. Я думаю, що там буде два гуртожитки», – повідомляє Анатолій Цьось.  

Ректор додає, що детальніша інформація буде відома ще не скоро, не раніше ніж через 2-4 місяці, коли розроблять передпроєктну пропозицію.

До слова, плани збудувати гуртожитки на цій земельній ділянці були ще у попереднього ректора Ігоря Коцана. Тоді, у 2008 році, йшлося про масштабний проєкт вартістю 200 мільйонів доларів. Передбачалося, що на цій території побудують соціальне житло і гуртожитки для університету. У той час університет мав намір знайти інвестора, який візьметься побудувати два дев’ятиповерхових гуртожитки, два 120-квартирні будинки. Один – для університету та управління юстиції, інший мав бути переданий у комунальну власність міста. Передбачалося і будівництво двох корпусів: один – для ВНУ, другий – для управління юстиції. Це все мало бути побудовано інвестором безплатно. Для себе ж забудовники збиралися спорудити гіпермаркет, 8 конференц-залів, аквапарк, які б також відвідували студенти. Втім, тоді проєкт так і не втілили. Хоча завершити будівництво планували за 18 місяців.

«Чому не підтримали нашої пропозиції? Є земля, яка коштує грошей, а тому є багато підозр. Є інвестиція в сумі 200 мільйонів доларів. От всіх цікавить: а скільки ж заробить ректор?! Я пропонував підписати угоду без моєї участі й поставити керівником проєкта представника обласної ради або обласної державної адміністрації. Всі думають лише про свої інтереси», – так у 2008 році тодішній ректор Ігор Коцан пояснював чому проєкт так і не вдалося реалізувати.

Нинішній ректор університету Анатолій Цьось повернувся до цієї ідеї у січні цього року. Під час пресконференції 28 січня він заявив, що на восьми гектарах території на вулиці Володимирській, 1, що з 2009 року належать університету, інвестор збудує два гуртожитки й, можливо, навчальний корпус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
15:35
18 квітня 2024
13:13
19 березня 2024
13 лютого 2024
11:33
15 січня 2024
08:22
01 грудня 2023
21 листопада 2023
13:25
09 листопада 2023
08 листопада 2023
06 листопада 2023