Поділитись:

Чи можна збирати дрова в лісі: луцький юрист розповів про штрафи (відео)

Понеділок, 23 листопада 2020, 20:15
Чи можна збирати дрова в лісі: луцький юрист розповів про штрафи (відео)

фото ілюстративне

У власників приватних будинків неодноразово бували випадки, коли в лісі вони зустрічалися з лісівниками. Останні рекомендували не збирали дрова в лісі, аргументуючи це спеціальним користуванням природними ресурсами і необхідністю отримання лісового квитка. При цьому бували випадки, коли лісівники складали адмінматеріали на громадян з подальшим накладенням штрафу.

Про те, чи законні такі дії, розповів луцький юрист Тарас Гупало.

Відповідно до Конституції України, всі природні ресурси належать народу України. Фактично, кожен громадянин є їхнім власником.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення є чотири статті, які можуть застосовуватися до громадян за перебування в лісі і нанесення певної шкоди природі.

Ст. 64 КУпАП "Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці": санкція передбачає штраф у розмірі від шести до чотирнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від десяти до шістнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак якщо ви прийшли в ліс і назбирали гілля, яке вже впало, ніякої відповідальності за цією статтею не буде. Те саме стосується поваленого дерева – його можна розпиляти і використати для опалення приватного будинку.

Ст. 65 КУпАП "Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка": йдеться про порубку дерев, які ще ростуть. За це дійсно є адміністративна відповідальність. 

Ст. 65-1 КУпАП "Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень": тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст. 66 КУпАП "Знищення або пошкодження підросту в лісах": тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У Кримінальному Кодексі України також є стаття, яку можуть застосувати до порушників.

Ст. 246 КК "Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу": карається штрафом від тисячі до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Але якщо йдеться про дрова, які лежать на землі, кримінальна відповідальність не передбачається.

У Лісовому Кодексі України у ст. 7 вказано, що "ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу". Тобто цястаття фактично дублює статтю з Конституції України.

Лісовим Кодексом України передбачено загальне використання лісових ресурсів і спеціальне. Коли ви збираєте дрова в лісі – це загальне користування природними ресурсами. На це не потрібно жодних дозволів, лісових квитків чи внесення рентної плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів