Поділитись:

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

Середа, 21 жовтня 2020, 09:00
Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

З лучанкою Олександрою Куртєєвою ми зустрічаємося на березі Теремнівського ставка у Луцьку. Це улюблене місце мешканців не лише довколишніх вулиць: зелений газон, лебеді і качки. У теплу пору сюди з'їжджаються відпочивальники з усього міста. Глибокої осені тут зустрінеш хіба що поодиноких рибалок та турботливих жіночок, які ходять підгодовувати місцевих птахів. 

Сюди часом приходить і Олександра: у тіні дерев любить прогулятися понад водою разом із сином. 

Цього дня, однак, на березі озера жінка працювала. Олександра є кандидаткою в депутати Луцької міської ради від Громадянського руху "Свідомі", тож напередодні виборів робить типові для кандидатів речі: спілкується з мешканцями, обговорює проблеми та перспективи, агітує. 

Між тим у розмові з нашими журналістами розповідає про те, чому іде в місцеве самоврядування, та що саме хоче змінити у своєму районі. 

— Олександро, ти часто тут буваєш? 

—  Не так часто, як би хотілося. Але щодня, як проїжджаю повз, уповільнююсь, захопливо розглядаю у вікно, як відпочивають інші, тут завжди людно за будь якої погоди. Багато мам приходять сюди із дітками кормити качок, лебедів, приходять з візочками посидіти в затінку, закохані пари, просто люди, що працюють поруч і тікають сюди на обідню перерву. Лишень хотілось би тут бачити більше порядку. Тут не так часто прибирають територію. А ще бракує якогось обгородження території, бо ж деякі мешканці лінуються пройти 200 метрів, і заїжджають просто до води своїм транспортом. 

—  Як твоя родина відреагувала на рішення балотуватися у міську раду?

—  Насправді я не радилась з родиною, просто повідомила про свої наміри. Ні для кого це не стало несподіванкою. Працюючи в журналістиці я завжди була дотична до життя міста та всіх політичних процесів в Луцьку.  Маю розуміння про те, що відбувається і також знаю, чим можу бути корисною громаді. Звісно, за що б я не бралась, мої близькі мене підтримують у всьому і поважають моє рішення.

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

—  Ти кандидатка впізнавана. Як журналістка і керівниця медіапроектів. Ідучи до влади, не боїшся зіпсувати собі репутацію?

— Я ніколи не роблю необдуманих кроків. Я скрупульозно приймаю будь-які рішення і несу за них відповідальність. По життю реалістка, і знаю свої сили і можливості. Тому мені немає чого боятись. За свої слова відповідаю, і людям, які мене знають, відомо, що якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю.

—  Ти балотуєшся від виборчого округу №4. Вже знаєш, які проблеми найбільше турбують лучан із твого округу?

—  Є багато питань невирішених. Серед найпоширеніших – це прибудинкові території, вірніше їх стан та необхідність ремонту. Через попередню виборчу систему люди роками не мали свого депутата на округах, не знали до кого звертатись, тому проблем трохи накопичилось. В нашій передвиборчій програмі ми декларуємо відкритий список ремонту дворів, щоб він відповідав реальній картині ремонтів, а кожний мешканець міг у вільному доступі простежити виконання цього графіку.

Сортування і вивіз сміття – вічна тема, з якою нарешті хтось має розібратися. Схеми маршрутів. Людям потрібен доступний доїзд, сталий розклад маршрутів, система моніторингу громадського транспорту.

Це все не нові проблеми. Впродовж трьох сезонів суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд" ми з командою щотижня піднімали найболючіші теми, які стосуються нашої громади та прилеглих територій, намагалися не дати їх замовчувати. Ми запрошували у студію компетентних відповідальних людей, намагалися розголосом повпливати на критичні ситуації.

Але зрозуміло, коли я журналіст, єдине, що в моїх силах – публічно попросити про допомогу. Депутатство – це вже зовсім інші можливості та інші інструменти. 

—  Що твоє депутатство дасть твоїм сусідам?

—  Часто люди просто не знають, до кого звертатися. І тут не те, що сусіди, а будь-хто зможе до мене відкрито звертатися. Я не приховую свої контакти, свій номер телефону. Якщо у людей є певні проблеми чи невирішені питання, я в силу своїх можливостей ніколи не відмовлю. 

—  До речі, а тебе сусіди знають? Звідки взагалі взялася Олександра Куртєєва? 

—  Я за освітою спеціалістка міжнародних відносин, політолог-перекладач. Тобто, політика для мене не нове.  

У 2016 році я познайомилась із Тарасом Шкітером, продюсером "Протилежного Погляду". Тоді програма вже рік як виходила в записі і йшла активна підготовка до прямих ефірів. Тоді я і приєдналась до команди в якості редактора. Тут маю окремо подякувати моїм наставникам режисеру Сергію Шараєвському і Тарасу Шкітеру. Мені взагалі пощастило працювати з професіоналами. Саме з "Протилежним поглядом" я і поринула з головою в життя нашого міста. Адже ми піднімали важливі питання та проблеми Луцька та Волині. Запрошували в студію людей, які так чи інакше могли повпливати на вирішення цих проблем. Студія "Протилежного Погляду" слугувала майданчиком для донесення думки лучанам чи пошуку шляхів вирішення проблем. 

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

Були також інформаційні випуски. Пам'ятаю, коли "ПриватБанк" націоналізували, був суспільний запит, і ми пояснювали людям, як це вплине на них. Багато говорили про інклюзію і про доступність міста для людей з інвалідністю. Робили навіть експеримент: садили ведучу Галину Падалко у візок, і вона показувала, що у Луцьку, якщо ти на візку, не скрізь можливо елементарно перетнути дорогу. Бо у нас як: дорогу роблять, будинок будують, за проектом має бути пандус – ось вам пандус. Тільки ніхто не пробує з'їхати тим пандусом. Для мене це досі не зрозуміло: ніби ж 21 століття, а такі елементарні речі, як нормальний пандус, для нас чомусь не доступні.  Говорили і про якість громадського транспорту, про необхідність підтримки захисників України, піднімались також релігійні теми. Взагалі впродовж більше як тисячу ефірів ми робили хорошу справу.

—  Ти йдеш до міської ради з командою Громадянського руху "Свідомі". Чому саме ця команда?

—  Команда ГР "Свідомі" – це люди, яких я знаю давно і глибоко поважаю. Для мене дуже важливою є атмосфера в колективі. Коли люди мають мету і спільно до неї йдуть. Я за людяність і порядність, а за цих людей я впевнена на 200%. Мені імпонують їх позиції, у нас однакове бачення розвитку міста. Тому, власне, я з ними.
Програма «Свідомих»: Луцьк – місто щасливих людей! А що людині треба для щастя? Людина щаслива, коли її нічого не турбує. Коли вона має все необхідне для життя. Коли твої діти здорові і захищені, отримують хорошу освіту,  коли є робоче місце з гідною оплатою, коли квитанція за комунальні послуги та ціни в магазинах не призводять до шокового стану, коли маєш доступне медичне забезпечення. Звісно це далеко не всі критерії, можна продовжити перечислювати, але головна думка:  ці речі можна втілити, якщо ти маєш інструменти. А депутатство – це інструмент, і тут, як каже моя бабуся, один у полі – не воїн (сміється – авт.). Тому я йду разом із «Свідомими».

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

—  Ти лучанка? Як довго ти живеш у місті?

—  Так, я лучанка. Народилася у Луцьку. Навчалася у школі №9, пізніше продовжила навчання у Волинському обласному ліцеї. Закінчила університет ім. Л. Українки. І мій син народився і росте у цьому місті. Я люблю Луцьк і не маю намір його залишати. 

—  Луцьк сильно змінився з часів твого дитинства?
—  У нас що змінюється? Вивіски і назви кафе. Але глобальних змін хотілося б, звісно, більше. Мені дуже образливо, коли ти повертаєшся з міста Любліна, яке ну геть поруч, і завжди звертаєш увагу на наші дороги, бруківку... От чому у них бруківка стоїть одна до одної, а в нас одна вище, одна нижче, а на новій гладенькій дорозі і досі випирають або провалені люки? Немає в мене пояснення. 

Так само не розумію, коли кладуть новий асфальт, і не думають про комунікації знизу. Я вважаю, що має бути прописана і погоджена стратегія Луцька. Щоб ми не рухалися хаотично – там підлатали, тут підемонтували. А щоб все було логічно і послідовно. 

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

—  Луцьк скоро стане більшим. Як гадаєш, це більше добра перспектива, чи все ж виклики?

—  Як на мене, це однозначно великі перспективи. Розширення можливостей, розбудова, нові привабливі пропозиції для інвесторів. Це з погляду міста. А для людей з привеглих громад також багато позитиву: вони зможуть користуватися всіма благами сучасного міста. Це і якісна освіта для дітей, і громадський транспорт, і організовані комунальні послуги. Луцьк – гарне місто для життя. Чому би йому не стати більшим?

—  Де ти любиш проводити вільний час у Луцьку?

—  У мене нема вільного часу. Я скажу щиро: навіть якщо робочий графік до 18:00, а справи вимагають більше часу, я ніколи не дивлюсь на годинник, допоки не виконаю свою роботу. Для мене дуже важливо не підвести у будь-яких справах, а довести діло до кінця. А ще в мене дитина ходить у третій клас, і ми вчимося в другу зміну. Я за свідоме батьківство, і тому максимум зусиль і часу вкладаю у свою дитину. Мій син розвивається, займаємося футболом, рукопашним боєм. Я за здоровий розвиток наших дітей, мені також дуже важливо, щоб такі елементарні речі сьогодні були доступними кожному.

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

—  Уявімо, що ти пройшла до Луцької міської ради. Чим би ти хотіла займатися? 

—  У моїх пріоритетах в першу чергу – благоустрій міста. Людям хочеться бачити красу у себе біля дому. І, спілкуючись з лучанами, це питання практично завжди виходить на перше місце. Тому я за якісний ремонт прибудинкових територій та доріг у місті.

А ще я дуже сентиментальна. Мене турбує все, що стосується дітей - здоров’я, освіта, дозвілля, людей старшого віку, вразливі категорії населення. Соціальний захист населення – те, чим би мені цікаво було займатися. 

Олександра КУРТЄЄВА: «Якщо я пообіцяла, то кров з носа, але я це зроблю»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
26 травня 2023
25 квітня 2023
21 квітня 2023
10 квітня 2023
13:03
07 квітня 2023
24 березня 2023
23 березня 2023
20 березня 2023
06 березня 2023