Поділитись:

У Луцьку роз'яснили нюанси запровадження електронних рецептів (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 07 квітня 2023, 17:34
У Луцьку роз'яснили нюанси запровадження електронних рецептів (фото, відео)

У Луцьку представники галузі охорони здоров'я розповіли про передумови введення електронних рецептів на лікарські засоби та причини виникнення довкола цього питання такого ажіотажу.

Про це говорили під час круглого столу, організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ» у п'ятницю, сьомого квітня.

Депутатка Луцької міської ради Алла Надточій поцікавилася у представників медичної сфери, чому виникла потреба такого нововведення, адже це питання викликало величезну дискусію серед людей.

«Не так давно, з першого квітня, увійшли в дію електронні рецепти. Люди дуже налякалися та переймалися тим, як це все має працювати. Виник такий ажіотаж навколо цієї теми, який вже стихає, але роз'яснення для людей не завадять», – каже депутатка.

Алла НадточійАлла Надточій
 

Заступниця начальника управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Трач повідомила, що це зовсім ненова практика і рецептурні ліки завжди відпускались за рецептом, тому в цьому немає жодних змін.

«В Україні діє закон «Про лікарські засоби». Згідно з цим законом (статті 21) реалізація лікарських засобів відбувається за двома формами – з рецептом і без. Відпуск рецептурних препаратів обов'язково проводиться за наявності рецепта. Немає різниці паперовий він чи електронний. Тому тут нічого нового, це питання вже давно врегулювали», – зазначила Трач.

Тетяна ТрачТетяна Трач
 

За словами заступниці начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА, нововведення стосуються тільки реалізації рецептурних ліків на окупованих територіях чи територіях, де ведуться активні бойові дії. Для людини, яка не проживає там нічого не змінилося, і все лишилось таким, яким було до початку великої війни.

«Зміни торкалися реалізації рецептурних форм на території, де ведуться активні бойові дії чи на окупованих територіях. Було єдине уточнення, що там відпуск препаратів без рецепта може бути за умови, якщо фармацевт надасть чіткі та роз'яснення щодо приймання цих препаратів, застереження від побічних дій, що й спровокувало такий ажіотаж у суспільстві», – каже Тетяна Трач.

Як зауважила виконавча директорка ТзОВ «Волиньфарм» Лариса Кухнюк, під час воєнного стану діяла постанова  Міністерства охорони здоров'я №542, яка дозволяла в цей період відпускати препарати рецептурного характеру (за винятком певних ліків) без рецептів. Проте її дію вирішили врегулювати.

«Зараз внеслися зміни до 929 постанови, вона діє там, де ведуться активні бойові дії, де немає можливості виписувати електронні рецепти. Я не бачу тут нічого страшного, адже це було давно і ми звикли до цих рецептів. Це все робилося планово. Я не можу зрозуміти звідки взявся такий ажіотаж. Можливо, десь трішки ЗМІ некоректно подали інформацію або люди в соціальних мережах нагнали паніку», – каже Кухнюк.

Лариса КухнюкЛариса Кухнюк
 

Зі слів Лариси Кухнюк, для того, аби отримати електронний рецепт не потрібен сучасний смартфон. Пацієнту достатньо мати звичайний мобільний, на який прийде СМС з номером рецепта та кодом підтвердження. Якщо ж це хронічно хворий, то лікар може в телефонному режимі продовжити дію рецепта. Постанова №929 дозоляє виписувати ліки на цілий курс лікування.

Представники медичної галузі також зазначили, що більшість препаратів, які люди звикли використовувати в побуті, відпускають без рецепта. Наприклад, якщо у вас болить горло, і ви хочете купити льодяники, що вам допомагають, на них рецепт не потрібен, адже зазвичай такі препарати безрецептурні.

Круглий стіл на тему «Електронні рецепти. Нововведення під час воєнного стану» відбувся у п'ятницю, сьомого квітня. Учасниками були заступниця начальника управління – начальниця відділу медичних кадрів та майнових питань управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Трач, завідувачка Амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3 Ірина Андрійчишена, сімейний лікар приватної практики Віталій Дмитрук, виконавча директорка ТзОВ «Волиньфарм» Лариса Кухнюк, а також депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху «Свідомі» Алла Надточій

У Луцьку роз'яснили нюанси запровадження електронних рецептів (фото, відео) 

У Луцьку роз'яснили нюанси запровадження електронних рецептів (фото, відео) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів