Поділитись:

Які безоплатні медичні послуги може отримати дитина

Вівторок, 01 червня 2021, 19:02

Серед 31,2 млн українців, які мають декларації з лікарями первинки, – 6,7 млн дітей. З них 1,9 млн – віком до 5 років та 4,8 млн – від 5 до 17 років.

Право дитини на якісні та доступні медичні послуги є одним з ключових для державної політики цивілізованої країни, – пише Урядовий портал.

Кожна дитина в Україні може отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. До неї увійшли найважливіші медичні послуги – консультації, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітація, екстрена допомога та ін. А саме:

  • медична допомога при народженні. Це - пріоритетна послуга, яку повністю покриває Програм медичних гарантій;
  • вакцинація, згідно з Національним календарем щеплень;
  • перелік послуг на первинному рівні надання медичної допомоги;
  • консультації вузьких спеціалістів за електронним направленням лікаря первинки;
  • невідкладна та планова стоматологічна допомога.
  • стаціонарна допомога, включно з операціями за потреби та інші.

Для пацієнтів усі ці послуги безоплатні від народження і до досягнення повноліття.

Провідником у медичній системі та менеджером здоров’я для дитини та її батьків буде сімейний лікар чи педіатр. З ним батьки  можуть підписати декларацію одразу після народження дитини.  До речі, завдяки сервісу єМалятко перший медичний висновок формує лікар у пологовому будинку. Це – електронний документ, який містить інформацію про малюка та є підтвердженням його народження. Коли батьки обиратимуть педіатра для дитини, її дані вже будуть в електронній системі – це пришвидшує підписання декларації. А лікар буде одразу в курсі про стан здоров’я дитини. На сьогодні сформовано майже 150 тис. медвисновків про народження дитини.

Декларацію з сімейним лікарем чи педіатром укладають батьки або опікуни дитини. 

Дитина, якій вже виповнилося 14 років, за наявності паспорту, може обрати собі лікаря та подати декларацію самостійно. За дитину, якій не виповнилося 14 років, декларацію підписує хтось із батьків або інший законний представник. Декларацію можна укласти або з педіатром, або з сімейним лікарем. Педіатра обрали 3,4 млн пацієнтів до 17 років, сімейного лікаря – 3,3 млн.

Обрати сімейного лікаря або педіатра допоможе дашборд на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/SnfoCS.

Нагадаємо: до безоплатного пакету на первинному рівні надання медичної допомоги включено:

  • Динамічне спостереження за станом здоров’я дитини, зокрема, із хронічними захворюваннями. Діагностика та лікування поширених хвороб, травм, отруєнь патологічних станів тощо.
  • Аналізи, швидкі тести - загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, загальний холестерин, глюкоза крові тощо.
  • Направлення на діагностичні обстеження та до вузьких спеціалістів. До речі, початку 2021 року, за Програмою медичних гарантій,  дітям до 17 років виписали понад 4,7 млн е-направлень до вузьких фахівців. Найчастіше – до таких лікарів: офтальмолог – понад 357 тис. е-направлень, невролог – понад 352 тис., травматолог – понад 294 тис. е-направлень.
  • Вакцинація дітей, згідно з Національним календарем щеплень. Відповідно до Календаря, дитину можна безоплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань. Туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.
  • Консультування щодо здорового харчування, способу життя тощо.
  • Електронні рецепти на препарати за програмою «Доступні ліки», якщо у дитини діагностовано серцево-судинну або ревматичну хвороби, діабет ІІ типу чи астму. Такі ліки можна отримати в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні, пацієнтам до 17 років виписано вже близько 51 тисячі е-рецептів на «Доступні ліки». Найбільшу кількість е-рецептів – понад 46 тисяч – виписано для лікування бронхіальної астми.   
  • Надання окремих послуг паліативної допомоги та ін.

Повний перелік безоплатних послуг є на сайті НСЗУ. Інформацію про те, які послуги безоплатні і в яких закладах їх отримати, можна дізнатися за номером 16-77.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
20 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
08 березня 2024
03 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024