Поділитись:

Іменами ворогів: які назви вулиць в Україні досі найпопулярніші

Понеділок, 11 квітня 2022, 16:02
Іменами ворогів: які назви вулиць в Україні досі найпопулярніші

В Україні досі найпоширенішими іменними назвами вулиць, лишаються вулиці, названі в честь російських і радянських діячів.

Відповідну статистику оприлюднив журналіст Вахтанг Кіпіані у Фейсбуці.

«Бачу, що якась частина людей не розуміє, що не так з Пушкіним. Багато що не так. Але не стільки з самим поетом. А з місцем «найголовнішого класика» для всіх народів колишньої імперії. Це вирішував не читач, а партійний чиновник. У Львові памятник Шевченку, приміром, за 50 років совєтської влади так і не поставили. А Леніну, Галану та іншим вурдалакам – будь ласка», – наводить приклад журналіст.

Також він зазначає, що пам'ятник Пушкіну у Тернополі комуністи поставили не тому, що місцеві мешканці сильно того хотіли.

«Їх про це не питали. Окупаційна влада навмисно брутально топтала національні почуття аборигенів. Тут ще один момент. Пушкін і Гагарін у назвах топонімів – це відверте знущання над здоровим глуздом. Це маркування міських проторів русскім, що дорівнює витісненню на маргінес локального чи всеукраїнського. Цифри промовляють самі за себе. Це був різновид окупації. І нарешті наступив момент, коли на цьому треба поставити крапку», – наголосив Вахтанг Кіпіані.

 Іменами ворогів: які назви вулиць в Україні досі найпопулярніші 

Як вбачається зі статистики, зібраної виданням Texty.org.ua, у трійку лідерів входять вулиці імені Тараса Шевченка – 873, Юрія Гагаріна – 628 та Олександра Пушкіна – 594.

Загалом серед 25 найпопулярніших імен лише 9 – українські, решта – російські або радянські діячі.

Серед них четверо – радянські військові: Валерій Чкалов, Олександр Суворов, Олександр Матросов та Микола Ватутін.

Довідково:
Валерій Чкалов – уродженець села Васильово Горьковської області, радянський льотчик-випробувач. Загинув 15 грудня 1938 року при проведенні першого випробувального польоту на новому винищувачі І-180 на Центральному аеродромі. Похований у Москві, урна з його прахом встановлена ​​в кремлівській стіні.
Олександр Суворов – уродженець Москви, брав участь у придушенні Коліївщини в Правобережній Україні. Під керівництвом Суворова відбулася депортація кримських християн до російської імперії. Брав участь у депортації з Кубані ногайців, жорстоко придушуючи їхні повстання.Очолив армію, яка придушила повстання Костюшка та захопила Варшаву. За наказом Суворова було нещадно вбито близько 20 тисяч цивільних із метою залякування решти польського населення.
Олександр Матросов (справжнє ім'я – Шакир'ян Юнусович Мухамедьянов) – уродженець Башкирії, його прізвище не включено до списку осіб, чия діяльність підпадає під дію законів про декомунізацію. Втім об'єкти топоніміки в населених пунктах України, названі на його честь, за висновком експертної ради Інституту історії України НАН України можуть бути перейменовані на тій підставі, що «[його] діяльність не пов'язана безпосередньо з опором та вигнанням нацистських окупантів з України».
Микола Ватутін – уродженець села Чепухіно Воронезької області, генерал радянської армії. У сутичці з бійцями УПА отримав смертельне поранення, що надалі призвело до масових страт полонених українських повстанців. Також через його бездарне командування загинула величезна кількість солдатів 1-го українського фронту.

Нагадаємо, що в день визнання путіним «незалежності ЛДНР» відомі лучани закликали єднатися

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 жовтня 2023
31 серпня 2023
12:56
25 серпня 2023
20 липня 2023
14 червня 2023
24 квітня 2023
31 березня 2023
12:14
05 лютого 2023
22 листопада 2022
30 жовтня 2022