Поділитись:

Коли від стресу стає погано, – дослідники

Вівторок, 23 листопада 2021, 01:34
Коли від стресу стає погано, – дослідники

Хронічний стрес може знижувати якість нашого життя та мати довгостроковий негативний вплив на наше здоров’я, який може бути незворотним. Новий флагманський проект STRESS від університету медицини Цюріха має на меті вивчити причини стресу та висвітлити можливі методи лікування.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Це не секрет, що стрес може зробити вас хворим. І тим не менш, люди менше усвідомлюють, що постійний негативний стрес не тільки погіршує ваше психічне здоров'я, але і може вплинути на ваше тіло.

«Хронічний стрес, особливо у дитинстві, є фактором ризику розвитку поширених неврологічних розладів у подальшому житті», – каже Ізабель Мансуї, професорка нейроепігенетики на медичному факультеті Цюріхського університету, яка очолює новий флагманський проект STRESS.

Новий флагманський проект має на меті зрозуміти, діагностувати та лікувати вплив стресу на психічне та фізичне здоров’я людей. Дослідники з різних університетів беруть участь у дослідницькій співпраці. Вони досліджують проблему громадського здоров’я, яка має серйозні наслідки для нашого суспільства. За останні десятиліття наслідки стресу для здоров'я стали викликати серйозне занепокоєння і, можливо, досягли піку під час пандемії Covid.

Власне, стрес можна поділити на два типи: здоровий еустрес і нездоровий стрес. У той час як еустрес має позитивний ефект і може навіть збільшити короткострокову продуктивність, стрес знижує когнітивні здібності, впливає на імунну систему і зрештою викликає хворобу. Коли ми відчуваємо стрес, наше тіло готується зіткнутися віч-на-віч і відреагувати на небезпеку. Виділяється адреналін, норадреналін та кортикоїди, частішають серцеві ритми та кровотік, підвищується рівень глюкози та знижується шлунково-кишкова активність. Наше тіло готується до бою чи втечі, як і наші предки, зіткнувшись із загрозою. Але якщо сильний стрес стає хронічним, надлишок кортизолу може пошкодити важливі клітини нашого мозку. У довгостроковій перспективі гормони стресу можуть навіть змінити фізіологію та анатомію мозку.

Таким чином, стрес є основним фактором ризику хронічних захворювань, таких як психіатричні та нейродегенеративні розлади, такі як біполярна депресія або деменція, а також серцево-судинні захворювання та діабет 2-го типу. Сумісне існування кількох захворювань, явище, яке називається коморбідністю, характерне для людей, які піддаються сильному стресу.  

Незважаючи на ці факти, психіатричні та серцево-судинні захворювання все ще рідко розглядаються разом, і діагностика та лікування зазвичай проводяться окремо. Однією з причин є традиційно суворий поділ між психіатрією та кардіологією.

Саме це і хоче розглянути новий флагманський проект. «STRESS» об’єднує експертів у галузі психіатрії/психології, нейронаук, клітинної та молекулярної біології, кардіології, інженерії та трансляційної біоінформатики для дослідження ризику та стійкості до стресу протягом усього життя.

Нагадаємо, що хронічне емоційне вигорання також згубно впливає на мозок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів