Поділитись:

Вплив забруднень на продуктивність мозку

Субота, 20 листопада 2021, 03:45
Вплив забруднень на продуктивність мозку

Люди схильні думати, що незначна кількість шкідливих випарів ніяк не відіб’ється на їх здоров’ї. Однак, так думка є хибною.

Про це пише  сайт волинських новин Конкурент, посилаючись на Technology Org.

Дослідники з університету Квінсленда та університету Карнегі-Меллон виявили, що навіть короткочасний вплив забрудненого повітря відображається на працездатності нашого мозку, що доводить те, що немає безпечного рівня забруднення повітря.

Існують стандарти, що визначають якість повітря в міських умовах, перевищення яких згубне для здоров’я людей. Хоча це не означає, що прийнятні норми забруднень не впливають на фізичний стан. Науковці використали дані з інтерактивних ігор для тренування мозку щоб дослідити вплив забруднення повітря на жителів США. Експеримент був націлений на оцінку роботи пам’яті, вербальних здібностей, уваги, гнучкості, математичних здібностей, швидкості та вирішення проблем. Це дослідження показало, що навіть короткий вплив помірно високих рівнів випарів дрібних твердих частинок (PM2,5) завдає значної шкоди, з точки зору когнітивної діяльності та продуктивності праці.

Ці показники під впливом забруднення PM2,5 за 100-бальною шкалою зменшились на 6 балів. Цікавим фактом є те, що люди до 30 років виконують будь-які завдання на тому ж рівні, що і 45-річні, які, як правило, вже не мають такої гостроти розуму. Забруднення PM2,5 є настільки дрібним, що осідає у легенях та потрапляє у кров, тим самим викликаючи серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому не дивно, що життя в такій забрудненій атмосфері є шкідливим.

Така ситуація є не лише проблемою громадського здоров’я а й економіки, адже низька продуктивність означає, що виробляється менше товарів, і відповідно заробляється менше грошей.

«Наші результати показують, що вплив забруднення повітря є найвищим для людей молодше 50 років, тобто людей працездатного віку, що відображається на продуктивності», – каже доктор Андреа Ла Науз, один з авторів дослідження.

Але що робити коли ви живете у місті? Бажано уникати перебування на вулиці в дні, коли рівень забруднення особливо високий. Також хорошою ідеєю буде оновлення систем вентиляції та фільтрації повітря. Переваги життя у великих містах досить низькі, а шкода для здоров’я досить висока, тому переїзд – є найкращим рішенням.

Однак іноді забруднення повітря практично не уникнути, як під час сезону лісових пожеж в Австралії. Враховуючи це, ми вже здатні оцінити всі ризики та прийняті міри найближчим часом.

Нагадаємо, що у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні з мозку 16-річного підлітка виймали кулю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
11 лютого 2024
24 січня 2024