Поділитись:

Вчені випадково створили ембріон миші з шістьма лапами і без статевих органів (фото)

Четвер, 04 квітня 2024, 01:22
Вчені випадково створили ембріон миші з шістьма лапами і без статевих органів (фото)

Вчені випадково створили ембріон миші з шістьма лапами і без статевих органів, показавши, як зміни в ДНК можуть мати значний вплив на розвиток.

Про це пише Metro, – передає ТСН

Команда з Наукового інституту Гюльбенкяна в Оейраші, Португалія, досліджувала, як певний білок працює на середніх стадіях росту ембріона.

Ембріони починаються як просто пучок однакових клітин. У міру свого розвитку клітини спеціалізуються і починають формувати різні частини тіла, як правило, починаючи від голови і рухаючись назад до хвоста – так, навіть у людей в перші дні є хвіст, але він зникає приблизно у вісім тижнів.

Вчені вже знали, що у більшості чотириногих ссавців зовнішні статеві органи (пеніс або клітор) і задні кінцівки розвиваються з одних і тих же ранніх структур.

Команда під керівництвом біолога розвитку Мойзеса Малло зосередилася на одному конкретному білку-рецепторі, Tgfbr1.

Цей білок, який офіційно називається бета-рецептор трансформувального фактору росту I, бере участь в експресії генів – по суті, допомагаючи вирішити, які з них де активувати, вирішуючи, якою має стати кожна клітина, наприклад, клітиною крові, м'язовою тканиною або нервовою клітиною.

У цьому дослідженні вчені інактивували Tgfbr1 в ембріонах мишей приблизно на середині розвитку, щоб побачити, як це впливає на розвиток спинного мозку.

Вчені випадково створили ембріон миші з шістьма лапами і без статевих органів (фото) 

Вони виявили ембріон, у якого замість статевих органів розвинулися додаткові кінцівки, а деякі органи росли поза тілом.

Схоже, що без цього білка в дію вступали інші гени, які наказували клітинам рости в ноги, а не в геніталії.

Це було не зовсім те, чого очікувала команда. Однак тепер вони сподіваються, що подальші дослідження дозволять їм визначити, чи може Tgfbr1 та його родичі впливати на ДНК в інших системах – наприклад, за метастатичного раку.

У статті, опублікованій в журналі Nature Communications, вони зазначають: «Ідентифікація механізмів і визначення того, чи діють вони також в інших фізіологічних і патологічних процесах, що контролюються членами родини [Tgfbr1], може мати далекосяжні наслідки для нашого розуміння морфогенетичних процесів і хвороб».

Методи лікування раку, які існують, вже націлені на ДНК пухлин, а це означає, що краще розуміння того, як вони працюють, може допомогти створити нові, більш ефективні варіанти.

Вчені також з'ясовують, чи не стоїть цей білок за загадковим геміпенісом – вилоподібним подвійним пенісом, який спостерігається у деяких змій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
23 грудня 2023
07 листопада 2023
27 жовтня 2023