Поділитись:

Дві ночі недосипання можуть змусити людей відчувати себе на роки старшими – дослідження

Понеділок, 01 квітня 2024, 05:22
Дві ночі недосипання можуть змусити людей відчувати себе на роки старшими – дослідження

Вчені виявили, що внаслідок двох ночей недосипання, людина може почуватися більш ніж на чотири роки старшою, ніж є насправді.

Відповідно до результатів дослідження, яке опублікували в журналі Proceedings of the Royal Society B, такі відчуття можуть виникнути, якщо спати не більше чотирьох годин дві доби поспіль, пише УП.Життя.

У рамках наукової праці швецькі психологи з Каролінського інституту в Стокгольмі провели два дослідження.

Під час першого вони запитали 429 людей віком від 18 до 70 років про те, на скільки років вони себе почувають і скільки ночей, якщо такі були, вони погано спали протягом останнього місяця.

Зазначається, що рівень сонливості кожного учасника оцінювали за шкалою, яку використовують в психологічних дослідженнях.

За підсумком вчені виявили, що за кожен день поганого сну люди в середньому відчували себе на три місяці старше.

Водночас ті, хто не мав недоспаних ночей протягом останнього місяця, в середньому відчували себе майже на шість років молодше за свій справжній вік.

Щоб перевірити, чи впливає поганий сон на відчуття віку в рамках другого дослідження науковці запитали 186 людей віком від 18 до 46 років про те, наскільки старшими вони почувалися після двох ночей повноцінного 9-годинного сну й двох ночей, коли вони спали лише по чотири години на добу.

За словами учасників, після двох ночей обмеженого сну, вони в середньому відчували себе на 4,44 року старше, ніж коли вони спали достатньо.

Тим часом після повноцінного відпочинку вони в середньому відчували себе на три місяці молодшими, ніж є насправді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів