Поділитись:

Чому у кішок перед вухами з'являються залисини: відповіді вчених

Понеділок, 04 березня 2024, 00:27
Чому у кішок перед вухами з'являються залисини: відповіді вчених

Кішки відомі своєю вибагливістю у догляді: їхня м'яка, густа шерсть, здається, потребує постійної уваги. Але навколо вух їхня шерсть набагато рідша.

Видання lives cience з'ясувало, чи нормально для котів мати лисини навколо вух, – пише Уніан.

На думку експертів, це не просто нормально, але, можливо, навіть необхідно для еволюції котів. Перш ніж досліджувати злегка облисілі ділянки, важливо зрозуміти, що шерсть кішок відіграє низку важливих функцій.

«Вона захищає їхню шкіру від подряпин», – розповіла Live Science Джудіт Стелла, фахівець із захисту тварин з Університету Пердью. «Вона також служить для тепла... і соціальних сигналів... і, ймовірно, в ній є якийсь захисний механізм. Однак шерсть не однакова по всьому тілу».

Більша частина шерсті кішок складається з двох шарів: більш тонкого підшерстя, яке забезпечує тепло і стоншується влітку, і більш грубого покриття із захисних волосків, яке забезпечує основний захист. Ця подвійна шерсть покриває майже все тіло, за деякими винятками.

«На подушечках лап немає шерсті - волосся між пальцями збирає бруд і вологу, тож це не в їхніх інтересах», – каже Стелла. «У періанальній ділянці шерсть теж трохи тонша, і це допомагає підтримувати чистоту».

Область навколо вух - ще один особливий випадок. За словами Стелли, рідкіша шерсть на морді кішки - це абсолютно нормально. Але вчені не зовсім розуміють, чому так відбувається.

«Має бути якась еволюційна, адаптивна причина, чому вони такі», - каже Стелла. «І моя теорія полягає в тому, що це пов'язано зі звуком».

Ця примха зовнішності характерна не тільки для домашніх кішок, вона поширена серед дрібних видів кішок, таких як африканські дикі кішки, оцелоти і рисі - всі вони належать до підродини Felinae. У великих кішок, таких як тигри, леви і ягуари, що належать до підродини Pantherinae, подібна лисина не розвинулася.

Джонатан Лосос, біолог-еволюціоніст із Вашингтонського університету в Сент-Луїсі та автор книги «Котяче нявкання: Як кішки еволюціонували від савани до вашого дивана», це класичне питання в еволюційній біології.

«Як пояснити розподіл ознак серед видів? Наявність лисих плям у дрібних кішок наводить на думку, що це може бути результатом природного відбору, що лисі плями вигідні дрібним кішкам, але не великим», – зазначив він.

Стелла припустила, що перевага може полягати в способі полювання цих різних видів кішок.

«Кішки можуть чути ультразвукові звуки, а гризуни вокалізують у цьому слуховому діапазоні", - сказала вона. "Можливо, відсутність шерсті допомагає сфокусувати звукові хвилі у вусі або зорієнтуватися, звідки йде звук».

Хоча дрібні види кішок, як відомо, полюють на найрізноманітнішу здобич, від птахів до змій, дослідження показали, що більшу частину їхнього раціону складають гризуни, що робить будь-які пристосування для виявлення цих тварин цінною перевагою. Для великих кішок, які полюють на більших тварин, як-от антилопи або кабани, виявлення ультразвукових частот менш важливе для виживання - можливо, саме тому в них не розвинувся такий самий виразний малюнок хутра.

«Проблема вивчення подібних гіпотез еволюційної адаптації полягає в тому, що легко придумати правдоподібне пояснення, але набагато складніше перевірити цю гіпотезу", - каже Лосос. "Як би ми перевірили цю гіпотезу? Можливо, за допомогою детального акустичного аналізу котячого слуху. Або знайти кішок із різним ступенем облисіння, щоб порівняти їхню здатність виявляти гризунів або успішність полювання. Або знайти спосіб усунути лисину і подивитися, чи впливає це на успіх полювання. Я не знаю, як це зробити, і не знаю нікого, хто б вивчав ці лисі плями».

Наразі це всього лише теорія, але наявність цієї ознаки у всієї підродини Felinae переконливо свідчить про те, що таке хутро дає конкретну адаптивну перевагу. Однак Лосос застерігає від поспішних висновків без більш конкретних доказів.

«Завжди є ймовірність того, що ознака може розвинутися з однієї причини і лише випадково виявитися корисною з іншої», - сказав він. «Можливо, лисі плями з якихось причин є кращими під час добору на спарювання у дрібних видів, але потім, коли вони розвинулися внаслідок статевого добору, виявилося, що вони корисні для полювання».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023