Поділитись:

Підключили апарат VA-ECMO: у Луцьку врятували чоловіка з гострим інфарктом

Середа, 20 березня 2024, 08:50
Підключили апарат VA-ECMO: у Луцьку врятували чоловіка з гострим інфарктом

15 березня вперше на базі Медичного обʼєднання в Луцьку виконали підключення апарату VA-ECMO (венозно-артеріальна екстракорпоральна мембранна оксигенація) спільно з колегами з Ковельського міськрайонного територіального медичного обʼєднання.

Про це повідомили на сторінці закладу у фейсбуці. 

«Підключення здійснили пацієнту, чоловіку 1972 року народження, з гострим інфарктом міокарда, який ускладнився кардіогенним шоком – життєво загрожуючим станом. При такому стані серце не може виконувати свою функцію для підтримки життєдіяльності організму», – повідомила завідувачка відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії Ірина Січкарук.

Підключили апарат VA-ECMO: у Луцьку врятували чоловіка з гострим інфарктомПідключили апарат VA-ECMO: у Луцьку врятували чоловіка з гострим інфарктом 

Коли ситуація загострилася і час йшов не на дні, а на години, вирішили звернутися до колег з Ковельского МТМО, які досить оперативно відгукнулися на прохання про допомогу. За погодженням адміністрацій обох лікарень, група у складі двох хірургів, анестезіолога, кардіолога, медсестри та водія прибули у наш заклад менше ніж за 2 години.

При венозно-артеріальній ECMO кров від пацієнта за допомогою спеціального насоса забирається з вени, проходить крізь оксигенатор, де насичується киснем та повертається назад, вже в артерію, що дозволяє заміщувати функцію серця та частково легень.

Це дозволяє виграти дорогоцінний час та дарує шанс на життя.

«Найсучасніші методи лікування в тісній професійній співпраці лікарів з різних медичних закладів дозволяють робити те, що раніше було неможливо! І це тільки початок!» – впевнена кандидат медичних наук Ірина Січкарук, – «Це безпрецедентний випадок взаємодії не лише на Волині, але й на теренах усієї України»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024