Поділитись:

Молочні зуби допоможуть виявити психічні розлади, – дослідники

П'ятниця, 12 листопада 2021, 01:30
Молочні зуби допоможуть виявити психічні розлади, – дослідники

Як і деревні кільця, зуби містять лінії росту, які можуть показати досвід, який пережила дитина. Згідно з новаторським дослідженням, проведеним дослідниками в Массачусетській лікарні загального профілю, товщина слідів росту на молочних зубах може допомогти виявити дітей із ризиком депресії та інших психічних розладів на пізнішому етапі життя.

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Керівник цього дослідження, доктор наук Ерін Данн, вивчає наслідки дитячих негараздів, які, як показують дослідження, є причиною однієї третини всіх психічних розладів, вже дуже давно. Вона особливо зацікавлена у визначенні часу цих несприятливих подій та у виявленні чутливих періодів у розвитку дитини, коли вплив несприятливих обставин особливо шкідливий. Однак, Данн зазначає, що їй та іншим вченим не вистачає ефективних інструментів для вимірювання схильності до дитячих негараздів. Одним із методів є опитування дітей (або їхніх батьків) про хворобливі переживання в їх ранні роки, але часто є небажання пригадувати та ділитися важкими спогадами.

«Зуби створюють постійний запис різних видів життєвого досвіду. Вплив джерел фізичного навантаження, таких як погане харчування або захворювання, може вплинути на формування зубної емалі та призвести до виражених ліній росту всередині зубів, які називаються лініями стресу, які схожі на кільця на дереві, що відзначають його вік. Так само як товщина кілець росту дерева може змінюватися в залежності від клімату, що оточує дерево під час його формування, лінії росту зубів також можуть змінюватися залежно від навколишнього середовища та досвіду дитини внутрішньоутробно і незабаром після цього, коли формуються зуби. Вважається, що товстіші лінії стресу вказують на більш стресові умови життя», – розповідає Ерін Данн.

Тож одного дня результати цього дослідження можуть привести до розробки вкрай необхідного інструменту для виявлення дітей, які зазнали негараздів у ранньому віці та мають ризик виникнення психологічних проблем, що дозволить здійснювати спостереження за ними та направляти їх на профілактичне лікування, якщо необхідно.

Нагадаємо, що на Волині велика кількість дітей хворіє на Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів