Поділитись:

Землю – селянам: «Батьківщина» хоче провести всеукраїнський референдум

П'ятниця, 14 травня 2021, 13:56
Землю – селянам: «Батьківщина» хоче провести всеукраїнський референдум

ВО «Батьківщина» ініціює проведення всеукраїнського референдуму через зміни у земельному законодавстві, які підтримала у Верховній Раді парламентська більшість.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

Далі подаємо його допис повністю і без змін:

«Остаточну крапку у земельному питанні має поставити референдум!

Оприлюднені нещодавно результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг» вкотре підтвердили позицію «Батьківщини»: країна не готова до відкриття ринку сільськогосподарських земель. Соціологи зафіксували, що абсолютна більшість українців переконані, що рішення про запровадження в Україні ринку купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення повинно ухвалюватися на всеукраїнському референдумі. Про це заявили 77% опитаних, а 58% громадян однозначно готові взяти участь у такому референдумі. Найбільш одностайні громадяни у питанні продажу землі іноземцям: 79% опитаних категорично проти такого кроку.

Земельне законодавство, змінене парламентською більшістю, містить низку серйозних ризиків і загроз як для вітчизняної економіки, так навіть і для нашої незалежності.  Насамперед – про який земельний ринок може йти мова, коли в країні триває війна, економіка колапсує через пандемію, населення стрімко зубожіє і вже більш як 51% громадян опинився за межею бідності. У цій ситуації велика ймовірність повторити досвід так званої приватизації 90-х років, коли під шумок ілюзії, що українці стануть власниками промислових підприємств, олігархи прибрали до рук потужні об’єкти стратегічних галузей.

Відкриття доступу до родючих чорноземів – реальна загроза втрати території нашої держави, яку зараз захищають наші хлопці на сході України. Вони щодень ризикують своїм життям, протистоять державі-агресору, а після відкриття земельного ринку російські компанії через підставних осіб можуть безборонно заволодіти нашою землею. То хіба маємо право віддати в руки іноземним банкам, компаніям нашу годувальницю? Адже можна збудувати будь-який промисловий об’єкт чи житловий будинок, але якщо продамо землю, то її вже не повернути, не наростити. Як тут не згадати гіркий досвід країн Латинської Америки, Литви, Мадагаскару, землі яких скупили міжнародні корпорації і нині витискають із них усі родючі сили, сировину вивозять на переробку, а місцевим фермерам дістаються бідні ґрунти.

Найбільш ефективним власником сільськогосподарської землі, на переконання «Батьківщини», має бути вітчизняний сільгоспвиробник – фермер, селянин, аграрій. Але досі держава нічого не зробила, щоб допомогти їм стати справжніми господарями на рідній землі: не створено Земельного банку, не передбачено механізму кредитування, інших важелів впливу, що забезпечили б справедливість при формуванні ринку сільськогосподарської землі. А після старту земельного ринку ще й скасовуються привілеї для українських фермерів під час купівлі сільськогосподарських угідь. Тобто доступ до землі матимуть не ті, хто працює на землі, а ті, у кого є гроші.

Чи вдасться розширити свої угіддя українським аграріям, які хочуть господарювати на своїй землі? Переконаний – ні, бо доведеться нарівні з великим вітчизняним та іноземним капіталом йти на електронні аукціони. А в нинішніх умовах це буде змагання грошей, і вистояти тут нашому фермеру, малому чи середньому агровиробнику буде не під силу.

Водночас ухвалений законопроєкт №2194 містить низку інших ризиків, що можуть обернутися справжньою катастрофою для держави. Він, зокрема, скасовує поняття «особливо цінні землі», які не можна було продавати. Це означає, що знімається заборона на продаж національних заповідників, водойм, лісів, чорноземів, тобто продавати можна буде все. Водночас держава повністю усувається від контролю за використанням сільськогосподарських земель, і тепер рішення про зміну її цільового призначення ухвалюватиме власник, той, хто купить землю, в тому числі й іноземці.

Екологічною катастрофою може обернутися скасування положення Земельного кодексу про заборону зняття верхнього родючого шару ґрунту. Напевне, довгожителі донині пам’ятають, як під час Другої світової війни окупанти ешелонами вивозили з України родючі чорноземи. Чи не повториться таке знову, коли наша земля стане товаром на продаж, а на наших полях ростимуть лише бур’яни?

«Батьківщина» бачить найбільш ефективний шлях розвитку аграрної галузі – це сімейне фермерське господарство. Для цього слід створити чітку систему банківської підтримки малих і середніх сільгоспвиробників. Так, земельна реформа потрібна, але така, яка захищатиме національного товаровиробника, сприятиме розвитку соціальної інфраструктури у сільській місцевості, створити умови для переробки сільськогосподарської продукції тут, в Україні, що дасть нові робочі місця українцям. Нині в нас приблизно 47 тис. фермерських господарств, тоді як у сусідній Польщі їх близько 3 мільйонів. Їм належить 80% орних земель. Земельна реформа у Польщі визнана однією з найбільш ефективних. Хіба це не аргумент відкласти відкриття ринку с/г землі, а насамперед взятися за створення умов для вітчизняного товаровиробника?

І нарешті, земля – це національне багатство. Право розпоряджатися нею належить українському народові. Своє слово він має сказати на всенародному референдумі. 

Тому, «Батьківщина» спільно з сільгоспвиробниками ініціює його проведення, збирає збори, що відбудуться 22 травня у Києві, відкрила гарячу лінію для всіх, хто хоче приєднатися до важливої справи».

Землю – селянам: «Батьківщина» хоче провести всеукраїнський референдум

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
09:35
11 грудня 2023
09:00
01 грудня 2023
09:14
30 листопада 2023
14:04
10:45
29 листопада 2023
15 листопада 2023
14 вересня 2023
09 вересня 2023
09:29