Поділитись:

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото)

Субота, 09 вересня 2023, 09:29
«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото)

Депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра нині захищає Україну на фронті.

Журналістам сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» вдалось поспілкуватись із волинським захисником про реалії війни, мотивацію воювати та перспективи перемоги.

Пан Андрій не мав достатньо часу на велике інтерв'ю, проте знайшов кілька хвилин, щоб відповісти на запитання.

«Треба робити свою роботу і будь-які відволікання від своїх функцій – це менше часу для ефективності і результативності підрозділу», – каже Андрій Козюра.

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото) 

– Ви у війську з перших днів, що можете сказати про стан справ у війську, країні, успіхи ЗСУ?

– Кожен з нас має зняти рожеві окуляри, бо єдині марафони і лише позитивні новини про швидку перемогу і ефективний наступ тримає суспільство в теплій ванні. Від цього втрачається усвідомлення справжнього стану справ і багато хто в суспільстві байдужіє до реалій війни. Хоча наше військо щодня втрачає людей і техніку. Маємо розуміти звичайну арифметику – в Росії в рази більше природніх і людських ресурсів і вони готувались до війни довго і планово, накопичуючи військова озброєння і боєприпаси. Тому, ми ведемо війну з набагато потужнішим ворогом, який в десятки разів сильніший в економічному, військовому і людському ресурсі за нас!

І треба розуміти, що Росії вдалося перевести свою економіку на військові рейки, у них більше техніки, засобів і потенціалу для мобілізації. Вони накачані пропагандою і вміють воювати, тому швидкої перемоги не буде! Ця війна-марафон на довгу дистанцію і легкого спринту не буде. Кожен українець, а головне – влада, має зрозуміти, що маємо розраховувати перш за все на власні сили і робити все, що від нас залежить, щоб усіма способами налагоджувати військову економіку, спрямовувати кошти бюджетів всіх рівнів не на дороги, стадіони, квітники, чи центральні проспекти, а на озброєння, засоби і дрони для армії!

Закатування коштів бюджетів самодостатніх громад в асфальт – це допомога нашому ворогу! Якщо цього не зробити, то нас випередить ворог, а його основа мета – стерти з мапи Україну, як самостійну державу і український народ. Тому, допомога ззовні вкрай потрібна, але є питання: чому ми досі не виробляємо в потрібній кількості власні боєприпаси: набої до стрілецької зброї, міни, снаряди…, де наші суперові танки оплот і тут можна продовжувати дуже довго…., скільки можна з простягнутою рукою випрошувати техніку і БК у всього світу?

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото) 

– Як Ви оцінюєте стан забезпечення війська?

– Коли тисячі героїв гинуть, або стають інвалідами, в той час, коли в оборонній галузі очільники набивають собі кармани і є відвертими мародерами. Вони нівелюють пожертву всіх тих, хто загинув і реально воює, бо поки патріоти тримають оборону, вони дають найцінніше, це час для налагодження військового виробництва і побудова міцної забезпеченої армії. На жаль, більшість успіхів ЗСУ отримані завдячуючи саме героїзму українських воїнів, а не в перевазі в озброєнні чи вправності міністерства оборони. Бо поки стан справ в оборонці це серйозний демотивуючий фактор.

Лише стиснувши волю в кулак і розуміючи найсерйозніший виклик з часів незалежності, роблячи все необхідне для армії, залишивши корупцію на всіх щаблях влади і в оборонці, ми можемо перемогти і це буде доволі непросто.  Але тільки так ми переможемо, бо дороги назад немає! І якщо ми хочемо, щоб наші діти забули про війну, як страшний сон і жили у вільній, незалежній країні шлях тільки такий!

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото) 

– Чому ви тут і що мотивує?

– Знаєте, я розумів, що мої діти і, дай Боже, внуки колись будуть ставити питання «А що ти тату робив під час війни?». Я міг сказати: «Взяв зброю до рук і захищав свою країну і ваше майбутнє!».

Ми точно не маємо права передавати їм у спадок пошматовану країну, постійні повітряні тривоги і ракетні прильоти по мирних містах. Я не хочу, щоб мої діти воювали і бачили жахіття війни…, краще це їм дізнаватись з вивчення новітньої історії України, яка вже точно написана потом, кровʼю і життями героїв. Оце основний мій мотиватор!

– Ви часто оголошуєте збори на засоби для підрозділу ударних БПЛА, чи є зараз нагальна потреба?

– Дрони – це засоби, які зберігають життя перш за все піхоті. Без них вести ефективно війну не можливо, бо це цілодобова розвідка, ефективне управління боєм, коригування артилерії і завдання ударів ворогу з повітря скидами чи дронами FPV. І ці засоби розхідний матеріал, тому завжди в дронах є потреба. Так ми зможемо зберегти свій особовий склад і будемо жалити ворожу техніку і знищувати русню!

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото) 

– Чого ще бракує вашому підрозділу чи на фронті?

– Часто ставлять мені це питання. Бракує озброєння, боєприпасів, дронів, а головне мотивованої піхоти. Бо саме на її плечі лягає основний тягар у наступах і втриманні позицій, бо саме вона зазнає найбільших втрат, які вимірюються втраченими людськими життями і покаліченими долями. Весь інший тягар лежить на волонтерах і вони, чи не єдині, які, не втомлюючись, тягнуть цю важку ношу, а це – автомобілі, одяг, квадрокоптери, засоби захисту, звʼязку і тд… І за це їм щире дякую!

«Ми не маємо права передати дітям пошматовану країну», – депутат Волиньради Андрій Козюра з передової (фото) 

– Коли закінчиться війна?

Хай кожен, хто ставить – це запитання військовим, поставить це запитання собі «А що я зробив для того, щоб ця війна закінчилась?» Передав автомобіль, квадрокоптери, постійно доначу і тд. Але це все про старших людей і жінок. А для хлопів, які хизуються своїми формами в спортзалах і на курортах, даруйте, якось цього не достатньо. Я вважаю, що кожен здоровий українець не може бігати від ТЦК та СП, а повинен навчитись військовій справі і бути готовий захищати свою країну, свій край і свою родину.

На фронті хлопцям теж потрібен перепочинок і ротація, тому мажори і качки можуть нас замінити. Бо ті, хто тут рано, чи пізно закінчаться і черга дійде до всіх. У війну проявляти свій патріотизм здоровим хлопцям, хто вважає себе патріотом, надягнути вишиванку, волати гімн і бити себе в груди за Україну, якось недостатньо. Але поки мотивоване військо, поки жертовно опирається наш народ, ми стоїмо і маленькими кроками наближаємо нашу перемогу. Тож сумнівів не маю, війна точно колись закінчиться і неодмінно нашою перемогою.

Нагадаємо, нещодавно Андрій Козюра розповідав, що разом з побратимами вже пів року чекають на дрони. Та закликав продовжувати допомогати українським воїнам, виділяти кошти на закупівлю дронів і показав відео знищення окупантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів