Поділитись:

Змушувати дітей обов’язково носити шкільну форму не можна, – обмудсмен

Четвер, 28 січня 2021, 09:34
Змушувати дітей обов’язково носити шкільну форму не можна,  – обмудсмен

Локдаун завершився – і знову загострилася давня проблема у школах: примус до обов’язкового носіння шкільної форми.

Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму (ще й відповідного фасону і кольору). Варто відразу внести ясність щодо термінів, які ми будемо надалі використовувати. Досить часто у дискусіях із цього приводу виникає плутанина, оскільки учасники дискусії не відрізняють “шкільний одяг (одяг для школи)” від “обов’язкової шкільної форми”. А це – принципово різні речі, – пояснили на сторінці обмудсмена Сергія Горбачова у фейсбуці. 

Одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні.

Обов’язкова шкільна форма – це принципово інше. Це – однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців та дівчат відповідно) зразок одягу. Найсуттєвіше те, що за “недотримання форми одягу” можуть бути застосовані санкції, покарання. Наприклад, за те, що дитина приходить в одязі “не того кольору” або “не того фасону” починається цькування, погрози та приниження з боку адміністрації закладу та вчителів: учня чи ученицю публічно сварять, психологічно тиснуть і навіть не допускають до занять.

"Відразу можу припустити, що коментатори цього тексту можуть дорікнути мені, що шкільна форма – то не найскладніша проблема в нашій освіті. З цим можна було б погодитися, якби не те, що обов'язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень. А це вже - дуже небезпечно, оскільки обов'язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її "недотримання" завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя. Тому цю тему я вважаю вкрай важливою", – наголосив Сергій Горбачов. 

Школи, в яких введено правило носіння обов’язкової шкільної форми, застосовують “дисциплінарну відповідальність” або “заходи адміністративного впливу”, приміром, у вигляді зауважень та бесід з учнем, повідомлення батьків учня листом чи телефонним дзвінком. 

А якщо “порушення з боку учня щодо шкільної форми повторюються раз у раз, адміністрація змушена відсторонити його від уроків, щоб невиконання Правил для учнів не служило прикладом для інших. А відповідальність за пропуски занять, засвоєння навчального матеріалу, а також життя й здоров’я дитини в цьому випадку несуть батьки”, – процитував Правила омбудсмен. 

Досить часто учня або ученицю, які “посміли” прийти до школи не в одностої, який подобається директору, відсторонюють від уроків. Зайве пояснювати, що це є грубим порушенням одного із найголовніших (після права на життя та здоров’я) прав учнів – права на освіту.

"Хочу зауважити, що якщо учня відсторонили від уроків “через обов’язкову шкільну форму”, то відповідальність за життя і здоров’я учня на цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію.  Якщо такі випадки трапляються у вашій школі, прошу подавати скарги щодо порушення  прав дітей на освіту", – наголосив він. 

Коли на дитину, особливо в підлітковому віці, починають тиснути, вимагаючи носити обов’язкову шкільну форму, позбавляючи індивідуальності, публічно сварять або відсторонюють від занять – такі дії вчителя чи адміністрації закладу є виразним та очевидним булінгом щодо учня. 

Будь-які систематичні вимоги носити обов’язково шкільну форму по своїй суті вже є психологічним булінгом щодо дитини. На жаль, педагоги, аби ці вимоги виконувалися, нерідко використовують вкрай негуманні методи, що впливають на психіку дитини і принижують її. 

Вимагаючи носити шкільну форму, заклади освіти зобов’язують батьків таку форму купувати, незаконно втручаючись у приватне життя родини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів