Поділитись:

Християнська етика в школах може стати обов'язковою: обговорення тривають

Середа, 27 січня 2021, 14:00
Християнська етика в школах може стати обов'язковою: обговорення тривають

Міністерство освіти і науки запустило громадські обговорення типової освітньої програми для 5-9 класів. І там так звані курси морального спрямування, як-от "Основи християнської етики" або "Біблійна історія та християнська етика", хочуть перетворити з факультативу на постійну дисципліну, за які ставитимуть оцінки і виноситимуть в табель. 

Про це інформує ТСН. 

Активні обговорення новацій тривають у соціальних мережах. Серед коментарів можна побачити як схвальні відгуки, так і обурливі. А хтось спирається на Конституцію України, де зазначається, що церква та релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. 

Головне запитання – чи можна релігійні дисципліни викладати в школах світської держави. У Міністерстві освіти та науки вважають, що можна. Мовляв, курси морального спрямування – не про релігію. Хоча повністю на неї спираються.

"Там вивчаються саме етичні питання, ну можна сказати, вони там перевірені роками, десятиліттями, століттями, тисячоліттями. У нас був також і курс, також який вивчався за бажанням батьків, який називався мусульманська етика", – зазначають в міністерстві.

Хоча варто зауважити: не всі курси морального спрямування – релігійні. Наприклад, є етика відносин в родині, або етика спілкування між підлітками. 

Позиція профільного міністерства обурює співзасновницю громадської організації "Батьки СОС" Олену Парфьонову.

"Насправді мені здається, що вони просто не знають, як виглядає взагалі цей курс. Перш за все – це питання дискримінації дітей інших віросповідань", – зазначає Олена.

Водночас, громадськість обурюють неймовірно стислі терміни обговорення нової ініціативи.

"Для мене взагалі дивна ситуація, що на таку важливу тему, як обговорення типових освітніх програм відведено всього два тижні", – каже активістка.

Громадські обговорення типової освітньої програми, яка й може зробити курси морального спрямування обов'язковими, а не факультативними, завершуються вже завтра. У громадській організації "Батьки СОС" розповіли, що звернення громадськості можуть вплинути на рішення освітнього міністерства. Нова програма почне працювати з 1 вересня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів