Поділитись:

Рвані джинси чи форма: у чому будуть ходити луцькі школярі?

Четвер, 01 серпня 2019, 14:00

Купити шкільну форму на луцьких ринках сьогодні стало проблемою. Як розповідають самі ж продавці, вони не ризикують закупляти нові моделі, тому розпродують залишки. А багато батьків і досі не знають: купувати шкільну форму чи ні?

За відповіддю – що ж робити лучанам – ІА «Конкурент» звернувся до директорів шкіл, батьків, відвідав ринок.

Начальник управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна розповідає, що до неї звертаються як батьки, так і продавці ринків. Усіх турбує одне-єдине питання: чи потрібна шкільна форма?

«Шкільна форма сьогодні відмінена, тому кожна школа буде вирішувати, який для дітей буде дресс-код, певна форма одягу. Адміністрація школи має право вирішувати це. Але це не буде встановлена шкільна форма. Указ Президента дуже давній. Він передбачав таку шкільну форму: фартушок, платтячко, комірець, колір відповідний і навіть якість тканини. Це було для всієї України. Тепер така форма відмінена. Кожна школа встановлювала собі форму одягу. Сьогодні дозволяти дітям вдягатися, у що вони хочуть, також не можна. Це будуть і джинси потріпані,  і короткі спідниці, і відкриті бюсти. Це буде впливати на якість навчання. Зберуться педагоги, батьки і виберуть діловий стиль. Я вважаю, що це доцільно», – коментує Людмила Плахотна.

Не всі школи ще визначилися, у якому одязі будуть їхні школярі.  Директор луцької школи № 1 Андрій Киця каже, що питання шкільної форми буде вирішуватися з батьками у вересні. Додає, що, згідно із статутом, це вирішує школа, а не Кабінет Міністрів чи президент.

У школі № 13 також ще не визначилися з тим, що робити з нововведенням президента. Про це розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи, завідувач методичного кабінету Наталя Саціна.

А от у Гірниківському НВК Ратнівського району взагалі існує традиція, що випускний клас у травні ходить у формі старого зразка – дівчата у платтях і фартушках. Про це у коментарі розповів директор школи Олександр Ковч.

Випускники Гірниківської школи><span class=Випускники Гірниківської школи

«Моя особиста думка така, що форма одягу на рівень успішності в навчанні не впливає. Поки що рішення нашої педагогічної ради немає. Але за статутом – форма є», – каже Олександр Ковч.  

У соціальних мережах думки лучан щодо того, чи потрібно купувати шкільну форму, розділилися. Одні впевнено доводять, що вона потрібна, мотивуючи це тим, що так діти будуть схожими на школярів. Інші стверджують, що їм не потрібне рішення адміністрації школи, адже усе вирішив президент. Проте саме батькам колективно й вирішувати на зборах, у що будуть одягнені їхні діти.

Юлія Горбач приїхала на Старий ринок із селища Колки Маневицього району. Каже: вибір тут дуже маленький.  

«Класом, де навчається донька, вирішили, що діти будуть ходити у шкільній формі синього кольору. На 1 вересня усі одягають вишиванки, але піджак і спідниця мають бути синього кольору. Син йде у 10 клас. Як він може піти у гольфі, наприклад? Тому я купую також вишиванку і піджак. Сюди приїхали, бо хочемо вибрати гарніше і дешевше. Та й хочеться щось краще купити», – каже жінка.

Мама другокласниці школи № 9 Тетяна Дружинович каже, що категорично проти скасування форми.

«Шкільна форма зрівнює фінансовий і соціальний статус сімей. Це дисциплінує. А щодо того, що це – «совковий» відголос, то я не погоджуюсь. Адже тепер є широкий асортимент шкільної форми», – каже Тетяна Дружинович.

Продавці на ринку кажуть, що цього року форму для дітей практично не купують. В одному з контейнерів ми побачили лише великий вибір спідничок і блузок турецького виробництва. І лише один польський сарафан, який коштує 400 грн. Продавчиня тут розповіла, що цього року дорога закупка сарафанів, тому вона не бачить сенсу їх купувати. Тим паче – везти з Польщі.

У іншому контейнері – вибір шкільної форми значно більший. 

«Торік у цей період торгувала шкільною формою, аж від зубів відскакувало. Кінець червня – початок липня – і люди уже купували. А цього року нічого нікому не треба. Батьки шарахаються – ну як так відмінили форму? Кажуть, що у формі було дуже зручно. Тепер діти ходитимуть хто у чому захоче? Зараз підуть порвані джинси, кофти-мантіїї з капюшонами. Раніше ж була якась дисципліна. Біленька сорочечка, чорна спідниця, бордовий жакет – і все», – розповідає продавчиня контенеру.

Каже, що привезла тільки кілька моделей спідниць, блузок і жакетів. Але в основному – це тогорічні запаси. Форми бордового і зеленого кольору навіть не замовляла. Одяг на дівчинку коштує, в основному, від 250 до 350 грн. Середня ціна піджаків для хлопців – 650-750 грн.

Ризикнули замовити бордові піджаки лише на одній точці ринку. Кажуть: цього року вже кілька вдалося продати. Усе інше у контейнері – також розпродаж. Жінка, яка торгує, розповіла, що тепер батьки купують одяг переважно у діловому стилі.  Виробники – Україна, Туреччина, рідше – Польща. Ціни на  спідниці коливаються від  265 до 425 грн. Ціна на блузки орієнтовно така ж. Зі слів продавчині, одягнути хлопчика чи дівчинку найдешевше можна орієнтовно за 1500 грн.  

Молода мама і продавчиня Анастасія каже, що у Луцькій гімназії № 21 імені Михайла Кравчука форма лишилася обов’язковою.

«Закупити шкільну форму можна, проте я боюся везти. Розпродую, що є. Цікавилися формою у мене лише двоє людей.  Із шести точок на ринку, де торгують формами, лише в одній я знайшла два бордових піджака. Але вони – з неякісної тканини», – розповідає жінка.

Натомість в інтернеті багато пропозицій шкільної форми. Тут і дешевше, і вибір значно більший. Проте є одне але: можна прогадати з розміром і якістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів