Поділитись:

10 пласких питань про інсульт

Четвер, 29 жовтня 2020, 08:30
10 пласких питань про інсульт

Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом, аби посилити знання людей про цю недугу, способи її запобігання та розповісти що робити, якщо таке трапилося.

Відповідно до інформації Всесвітньої організації проти серцевих нападів, один із шести людей отримує інсульт протягом життя. Ми зібрали інформацію, яка опублікована ресурсах Центру громадського здоров’я, Міністерства охорони здоров’я щодо цієї недуги.

Інсульт та інфаркт – у чому різниця?

Обидві ці хвороби стосуються роботи серцево-судинної системи.

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м'яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання. Найпоширеніша причина цього стану – звуження судин. Призводить до відмирання серцевого м’язу.

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Інфаркти та інсульти зазвичай є гострими захворюваннями та відбуваються, головним чином, у результаті закупорювання судин, яке перешкоджає потоку крові до серця або мозку. Найпоширенішою причиною цього є утворення жирових відкладень на внутрішніх стінках кровоносних судин, що забезпечують кров’ю серце або мозок. Кровотечі з кровоносної судини в мозку або згустки крові можуть також бути причиною інсульту.

Як розрізнити, що у людини інсульт?

Як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;
  • постраждалий не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана;
  • людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться;
  • виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Зверніть увагу, що інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

10 пласких питань про інсульт

Як часто трапляються інсульти? Невже це настільки розповсюджене явище?

Насправді, так. У 2018 році в Україні зареєстровано майже 97 000 інсультів. Серцево-судинні хвороби загалом – це найчастіша причина смерті в Україні (67% усіх випадків). Тут наша держава одна із лідерів. Щороку стається 100 000–110 000 інсультів (понад третина з них — у людей працездатного віку), 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року від початку захворювання; 20–40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності) і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Чи можна попередити настання інсульту?

У 80% випадків інсульту можна запобігти. Факторами ризику розвитку цієї хвороби є високий артеріальний тиск, малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих звичок (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя, можна значно знизити ризик інсульту.

Пам’ятайте, навіть при малій підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись по екстрену медичну допомогу. Вчасна допомога — основний шанс врятувати життя і здоров’я.

Чи правда, що видів інсульту є декілька?

Так, справді. Існують два різновиди інсульту. При геморагічному розривається мозкова артерія. При ішемічному артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Яке значення відіграє артеріальний тиск?

Неконтрольована артеріальна гіпертензія справді вважається головною причиною розвитку інсульту. Це стан, коли кров надміру тисне на стінки артерій із середини. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менше 120 і діастолічний (нижній) тиск менше 80 мм рт. ст. Якщо ж артеріальний тиск понад 140/90, то він вважається високим і потребує консультації лікаря. Якщо артеріальний тиск високий, то стінки артерій можуть товстішати через відкладення холестерину чи жироподібних субстанцій. Там, де судини звужуються, у таких випадках може утворитися тромб і заблокувати рух крові до мозку. Також тривалий неконтрольований підвищений тиск може зробити стінки судин тонкими. А це вже загрожує їхньому руйнуванню та мозкової кровотечі.

Що впливає на постійне підвищення тиску?

У багатьох випадках визначити причину не можливо. Але існують фактори ризику. Якщо ви чоловік, якому більше 45 років, або жінка, якій за 55, якщо у вашій родині хтось мав такі проблеми і ви фіксуєте постійно підвищений тиск, то ви у зоні ризику. Також факторами ризику є зайва вага, нестача калію в організмі, фізичної активності, куріння, надмірне вживання алкоголю, діабет та надмірна любов до солених продуктів.

Якщо поруч у людини ознаки інсульту: що я маю робити?

В першу чергу викликати швидку медичну допомогу і бути поруч із людиною до приїзду бригади. Людину варто покласти на бік, адже у деяких випадках є блювота. Якщо людина буде лежати на спині, вона може захлинутись. Краватку зніміть, а комірець – розстібніть. Не давайте хворому пити, їсти чи ліки через рот. При інсульті часто порушується ковтання, тому це може потрапити в дихальні шляхи хворого.

Інсульт – це хвороба старших людей?

Справді, випадки захворювання у більшості фіксують у старших людей. Але трапляються інсульти і в молодих жінок та чоловіків, яким 35-40 років.

Що відбувається з людиною після інсульту?

Якщо людина упоралася із хворобою, то її очікує реабілітація та догляд. Можлива втрата працездатності, порушення пам’яті, зору, координації та потреба у щоденній сторонній допомозі. Лікарі можуть назначати медикаментозне лікування, особливий режим. Але у 20% випадків пацієнти відновлюють самостійність після інсульту.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів