Поділитись:

Температура тіла людини: 14 пласких питань і відповіді на них від луцького сімейного лікаря

Неділя, 13 вересня 2020, 12:00
Температура тіла людини: 14 пласких питань і відповіді на них від луцького сімейного лікаря

Чому температура тіла підвищується під час простуди? Чи правильно натиратися горілкою, аби її збити? А можливо – всередину? Чи варто перейматися вагітним, коли градусник зупиняється ледь не щодня на позначці 37,2? А мама малюків? Ми поставили ці і інші питання сімейному лікарню МЦ Благомед Світлані Смаль. Адже попри те, що питання прості, навколо них чимало міфів та хибних уявлень. Поїхали!  

  1. Чи справді температура 36,6 – норма?

36, 6 – це, так би мовити, абсолютно нормальна температура. Хоча діапазон коливань від 36,4 до 36,9 повністю нормальний. Принципова особливість для температури дітей – більш активний у порівнянні з дорослими обмін речовин, тому у дітей першого року життя, особливо першого півріччя, температура тіла може бути нормальною до 37,2 і навіть 37,4.

  1. Чому, коли людина хворіє, її температура тіла підвищується?

Підвищення температури тіла є універсальною реакцією організму, дуже частий симптом перш за все інфекційних захворювань. На долю гіпертермії або підвищеної температури при гострих респіраторних захворюваннях приходиться 99% всіх підвищених температур у дитячому віці. Перевагою підвищеної температури є те, що певні віруси і бактерії тому і люблять розмножуватися саме в клітинах людського організму, тому що оптимальною температурою для їх виживання є 36,6. Підвищуючи температуру тіла, організм створює мікробам некомфортні умови, значно сповільнюючи або навіть припиняючи їх розмноження. Інтенсивність інтерфероноутворення (інтерферон – це є речовина, яка бореться з вірусами) прямо пов'язана з гіпертермією. Чим вище температура, тим більше утворюється інтерферону. Підвищена температура активізує більшість факторів загального і місцевого імунітету, стимулює утворення антитіл, підвищує ефективність фагоцитозу (поглинання бактерій лейкоцитами).

  1. Чи є критична межа температури тіла для дорослої людини і дитини, коли починаються загрозливі процеси?

При температурі тіла вище, аніж 39 градусів за Цельсієм відбуваються великі патологічні втрати рідини, надзвичайно відчутне підвищення потреби в кисні, відбувається реальний негативний вплив на функціонування внутрішніх органів і на роботу нервової системи. Тому температуру понад 39 градусів потрібно збивати і в дорослих, і у дітей.

  1. Яку температуру треба збивати і чому не варто збивати до певної межі?

Немає чітких критеріїв показників, яку температуру збивати, а є стани, які вимагають зниження підвищеної температури. А саме погана переносимість температури, ознаки дихальної недостатності (задишка, утруднене дихання), наявність патологічних втрат рідини (рвота, діарея, сухе і тепле повітря в приміщенні), неможливість відновити патологічні втрати рідини (відмова від пиття), наявність супутніх захворювань нервової системи, оскільки підвищується ймовірність фебрильних судом, раніше виникаючі судоми на фоні підвищеної температури, температура тіла понад 39 градусів за Цельсієм.

  1. Натирання оцтом, спиртом, льодом – то все методи темного Середньовіччя чи дієві способи регулювання температури до винайдення парацетамолу?

Не можна використовувати в домашніх умовах так звані фізичні методи охолодження: грілки з льодом, вологі холодні простирадла, холодні клізми тощо. Під час контакту тіла з холодом відбувається спазм судин шкіри, у ній сповільнюється кровотік, зменшується утворення поту і віддача тепла, температура шкіри знижується, але температура внутрішніх органів зростає і це дуже небезпечно.

Випаровування поту можна активізувати, зменшивши поверхневий натяг поту. Для цього шкіру розтирають різними спиртовмісними рідинами (розведеним спиртом, горілкою, одеколоном, іноді розчинами оцту), при цьому і спирти, і кислоти з поверхні шкіри всмоктуються в кров, викликаючи загальне отруєння організму. Іноді навіть важке, особливо для дітей. Розтирання спиртовмісними рідинами рідинами призводить також до того, що дитина, вдихаючи пари, додатково отруюється алкоголем.

  1. Чому під час підвищення температури морозить?

Механізм виникнення ознобу при лихоманці наступний: підвищуючи температуру тіла, організм бореться з інфекцією. Висока температура згубно діє на більшість вірусів і бактерій. Для того, щоб якнайшвидше підвищити температуру і втримати її всередині, організм спазмує поверхневі кровоносні судини, що приводить і до ознобу. Коли температура швидко наростає, людина, як правило, виглядає блідою і її знобить.

  1. Одні кажуть: якщо температурить, то треба попити малинки/винця/пивка гарячого і добряче пропітніти. Інші кажуть: якщо підвищена температура, то шубкатися не варто, а навпаки прийняти прохолодний душ. На чиїй стороні правда з точки зору доказової медицини і здорового глузду?

Якщо знобить – треба вкриватися. Якщо присутнє відчуття жару – не шубкатися. Щедре пиття – обов'язкове.

  1. Чи правда, що у жінок в залежності від дня циклу, може бути підвищення температури і це вважається нормою?

У першій фазі менструального циклу температура нормальна. Під час овуляції знижується і в другій фазі підвищена до 37-37,2С. Це так звана базальна або ректальна температура.

  1. Вагітні жінки часто мають підвищену температуру тіла. Чому так трапляється і чи варто через це перейматися?

У вагітних жінок, особливо на ранніх термінах, можлива нормальна  підвищена температура до 37-37,5 градусів за Цельсієм. Це позв'язано з перебудовою жіночого організму для виношування плоду і підвищеним рівнем гормону вагітності – прогестерону.

  1. Колись у дитинстві у мене була висока температура і мені ввижався Тарас Шевченко, якого ми якраз проходили в школі. Чи можливі галюцинації під час температури?

Галюцинації можливі на тлі дуже високої температури.

  1. Чи може у людини або дорослої людини бути підвищена температура через спеку?

Звичайно.

  1. Як правильно міряти температуру? Скільки часу тримати під пахвами? Коли виправдано застосовувати градусник ректально, вимірювати, тримаючи в роті? Чи правду кажуть цифрові термометри?

Простий, доступний, точний і недорогий засіб для вимірювання температури – ртутний термометр. Класичне місце для вимірювання температури – підпахвинна ділянка. На неї всі норми і орієнтовані. Можна вимірювати температуру і в роті, і в прямій кишці. У двох останніх місцях температура, як правило, перевищує таку в пахвинній ділянці на 0,2-0,5° С. Перед виміром температури потрібно протерти шкіру, щоб вона не була вологою. При вимірюванні ртутним термометром звертати увагу на те, щоб накінечник з ртуттю повністю був занурений в шкірну складку. Стандартний час для виміру – 10 хвилин.

Дякуючи досягненням цивілізації, з'явився великий вибір засобів для вимірювання температур, перш за все для дітей: різноманітні електронні термометри, термометри вбудовані в соски, пустушки, термометри, накінечник яких вставляється у вуха, і тому подібне.  Головна перевага електронних термометрів – абсолютна безпека (ні ртуті, ні скла) і швидкість виміру. При всіх перевагах електронних термометрів, точність їх нерідко заставляє бажати кращого, тому потрібно протестувати електронний термометр. Тобто виміряти температуру ртутним і електронним. Різницю, якщо така є, запам'ятати і враховувати на майбутнє.

  1. Коли вважається, що температура тіла занизька та про що це може свідчити у найтиповіших випадках?

Причини зниженої температури тіла наступні: приховані хронічні захворювання, тривалий хронічний стрес, захворювання ендокринних залоз, такі як гіпотиреоз, хронічна недостатність наднирників, менструація, вагітність у перші тижні, вплив деяких медикаментів, гіподинамія, порушення метаболізму, особливо жорсткі або монодієти, сироїдіння.

  1. Якщо у пацієнта кілька днів тримається температура до 37,4 градусів без жодних інших симптомів – це є приводом для візиту до лікаря? 

Якщо немає інших пояснень, то так.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів