Поділитись:

12 пласких питань про похмілля

Середа, 01 січня 2020, 10:04

Після новорічної ночі багатьом знайомий стан похмілля. Як допомогти собі позбутися неприємних відчуттів? Які ліки можуть допомогти, а від яких ліпше відмовитися? Про все це "Конкуренту" розповіли завідувач гастроентерологічним відділення Луцької міської клінічної лікарні Віктор Конопельнюк та лікар-гастроентеролог Лідія Уяс.

Віктор Конопельнюк та Лідія Уяс><span class=Віктор Конопельнюк та Лідія Уяс

1. Що таке похмілля?

Віктор Конопелюнюк: Похмілля – це стан організму після зловживання алкоголем. Людина пила, відповідно, отруїлася. Наступного дня у неї нудота, можливо, блювота, запаморочення. Організм сам не свій.

Лідія Уяс: Може бути дискомфорт у животі, тобто усі ознаки отруєння організму.

2. Як полегшити свій стан? Чи можна приймати якісь ліки?

Лідія Уяс: Основна порада: сьогодні думати, що завтра може наступити те похмілля. Тому треба контролювати дозу випитого алкоголю, а також – кількість спожитої їжі. Якщо є стан алкогольного отруєння, у цьому випадку годяться всі сорбенти. «Бетаргін» чи «Гепаргін» навіть підходять, бо зменшують навантаження на печінку. Ліки не знімуть всі симптоми, не чекайте, що прийняли ліки – і вже здорові. Ні, цього не станеться, але полегшувати ці стани можна. Можна додати ще ферменти, добре поголодувати. Питний режим. Кажуть, 100 грамів кока-коли можуть полегшити стан.

Віктор Конопельнюк: Організм потребує багато рідини. Із народних методів може бути мінеральна вода, навіть з газом, розсіл з помідорів, капусти, огірків. Як гастроентерологи ми проти «Аспірину». Тому що він викликає подразнення слизової шлунка. До речі, людина може самоочиститися, викликавши у себе блювоту.

3. В аптеках продаються засоби для полегшення симптомів похмілля. Чи варто приймати такі препарати?

Лідія Уяс: Тобто п’ємо ліки і п’ємо алкоголь? Не варто. Ферменти, щоб допомогти травленню, можна.

Віктор Конопельнюк: Так, ліків є багато. Але як вони впливають, сказати важко.

4. Скільки людині на день можна вживати алкоголю?

Віктор Конопельнюк: Відповідно до положень ВООЗ, чоловікові на день можна випити 40 грамів етилового спирту. Для жінок – доза двічі менша. Або чоловік може випити 300 грамів вина і пів літра пива. Все інше є перевищення дози допустимого рівня. Якщо чоловік вип’є, наприклад, 80 грамів спирту, то похмілля у нього, звичайно, не буде. Але якщо це з дня в день, то ми маємо пагубні явища.

Лідія Уяс: 40 грамів спирту – це 80-100 грамів горілки. Щодня. Буває, кажуть, що я нічого не п’ю, тільки пляшку пива на день. І так ніби дозволяється. Але життя доводить все-таки, що це – забагато. Якщо щодня пляшка пива – це 100 % цироз печінки.

Лідія Уяс><span class=Лідія Уяс

5. Які органи найбільше вражаються від алкоголю?

Віктор Конопельнюк: Найбільше страждає підшлункова. Виникає токсичний гепатит. Цирози печінки виникають. Цього року померло 35 пацієнтів у віці від 25 до 50 років. У більшості з них був цироз печінки.

Лідія Уяс: Причиною запалення підшлункової залози на 90 % є алкоголь.

6. Чи обов’язково лікувати похмілля?

Лідія Уяс: Людина ж відчуває, що їй погано. І це змушує робити сама ситуація. Серцебиття, запаморочення, нудота, блювота, в животі – «революція», тиск «скаче», тому людина мусить зняти ці ознаки інтоксикації.

Віктор Конопельнюк: Ну, зважаючи, яке це похмілля. Є похмілля до коми. Нам привозять і госпіталізують у відділення інтоксикації таких пацієнтів.

7. Кажуть, лікуватися потрібно тим, чим захворів. Чи можна лікувати похмілля алкоголем?

Лідія Уяс: Це неправильно і викликає залежність. «Лікуються» так ті, хто хронічно вживає алкоголь. Цей ланцюжок потрібно переривати.

Віктор Конопельнюк: Молодь вживає дуже багато пива й енергетиків. А не всі напої якісні, а п’ють їх багато. У пиві, наприклад, є різні складники заборонені, тяжкі солі металів, які з організмів важко вивести.

8. У якому віці легше переноситься похмілля?

Віктор Конопельнюк: Це залежить не від віку, а від організму і того алкоголю, який вживаємо. За статистикою, алкоголю більше вживають молоді люди.

Лідія Уяс: Із віком людина усвідомлює, що їй це не потрібно, бо буде зле. За логікою у старшому віці мало би гірше переноситися, бо тут ще серце, голова.

9. Чай, кава можуть допомогти від похмілля?

Лідія Уяс: Кава – це навантаження. Чай можна. Навіть добре. Але ліпше пити зелені і трав’яні чаї, ніж чорні.  

Віктор Конопельнюк: Але чай має бути несолодкий.

10. Чи правда, що міцні алкогольні напої рідше викликають похмілля?

Віктор Конопелюнюк: Думаю, це залежить не стільки від міцності, як від виробництва і його якості. Одна справа вживати чистий алкоголь, який пройшов сертифікацію, а друга справа вживати самогонку із сивушними оліями, саморобне вино. Але скрізь потрібна міра. Якщо говорити про ментальність людини, то у Франції та Італії переважно п’ють вина. А перше місце за вживанням горілки займають Білорусь, Росія. Не далеко від них відстала і Україна. На дорослого у цих країнах приходиться в рік 15 літрів алкоголю. Це велика кількість.

11. Чи правда, що коли пити алкоголь, то не можна знижувати градус?

Віктор Конопельнюк: Змішувати взагалі не можна. Це призведе, можливо, не настільки до синдрому похмілля, як до явища отруєння.

Лідія Уяс: У ресторанах подають різні напої з їжею. І людина пробує різні, але то неправильно.

12. Як порадите провести новорічно-різдвяні свята, щоб не боліла голова?

Лідія Уяс: Свято є свято. Воно завжди проходить з алкоголем, і він таки додає той градус настрою. Але все має бути з розумом, кожен повинен знати свої можливості, аби синдрому похмілля на наступний день не було.

Віктор Конопельнюк: Чарка горілки у свято, якщо це не піст, ще нікому зла не зробила. І не зробить. Тому що горілка – це харчовий продукт, не отрута. Як кажуть: «С чувством, с толком, с расстановкой». Їсти й пити потрібно розважливо. Не змішувати майонез із солодким, алкоголь потрібно запивати соком, мінеральною водою, наприклад. І не переїдати. Бо, як правило, очима хочеться з’їсти все. Тому бажаю всім читачам «Конкурента» хороших різдвяних свят з помірною кількістю алкоголю і без похмільного синдрому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів