Поділитись:

11 пласких питань, чому болить горло

Вівторок, 14 січня 2020, 09:00

Якщо у нас болить горло, ми зазвичай поспішаємо в аптеку. І лише у випадку, коли болі сильні, тоді записуємося на прийом до спеціаліста.

Завідувач лорвідділеням Луцької міської клінічної лікарні Петро Макарчук розповів «Конкуренту», як можна лікувати горло вдома, чи ефективне полоскання та коли потрібно приймати антибіотики.

  1. Чому болить горло?

Про порушення організм говорить нам різноманітними симптомами. Так він влаштований. І от одним із тих симптомів є біль у горлі. Це своєрідний сигнал, який говорить про те, що є захворювання, на яке потрібно звернути увагу.

  1. Що таке психосоматичне захворювання горла?

Це коли скарги на біль у горлі є, а об’єктивно лікар не бачить там ніяких змін. Людина каже, що воно болить, важко ковтати чи навіть щось заважає у горлі, але зі сторони структури горла і слизової оболонки немає ніяких змін. Є такий термін, як фантомні болі. Тобто коли у людини відрізали ноги, а їй здається, що вони болять. Ось так і з горлом. Інколи просто достатньо розмови з лікарем. Проте трапляється так, що все закінчується лікуванням у психоневрологічному диспансері.

  1. Ангіна обов’язково супроводжується температурою?

Обов’язково, але температура тіла може бути невисокою, наприклад, 37-37,5 градуси, і може протікати з різноманітними симптомами. Це залежить від самого запалення, а також від того, як організм на нього реагує. Якщо реагує високою температурою – значить активно бореться із запальним процесом. Сама собою температура не є поганою ознакою, вона просто показує ступінь боротьби з тим чужорідним агентом, який потрапив в організм і який потрібно знищити. Якщо є температура 38-39, то при ній звичайні віруси гинуть. Тому боротися з температурою не зовсім правильно, якщо вона, звісно, не спричинює різке погіршення загального стану людини.

  1. Чим можна обезболити горло?

Все залежить від самочуття людини. Зараз а аптеці є ряд препаратів для вприскування в горло, які мають у своєму складі лідокаїн. Для місцевої знеболювальної дії. Але дітям такі препарати застосувати не варто.

Петро Макарчук><span class=Петро Макарчук

  1. Фарингіт, ларингіт, тонзиліт. Як їх відрізнити?

Тонзиліт – то і є ангіна. Діагностику повинен проводити тільки лікар. Він бачить ділянку ураження. І чи це ангіна, чи гостра вірусна інфекція, може сказати тільки лікар.

     6. Чи варто при лікуванні горла застосовувати антибіотики і противірусні препарати?

При лікуванні ангіни однозначно потрібні антибіотики на 5-7 днів, у комплекс яких входять місцеві антисептичні препарати, які сприяють зменшенню мікробів на піднебінних мигдаликах. Якщо це просто захворювання горла, які пов’язані з ГРВІ, антибіотики у цьому випадку не призначаються. Але я ще раз наголошую: хворого повинен оглянути лікар. Інколи лікування може обмежитися звичайними домашніми методами: тепле рясне пиття, при потребі – жарознижувальні препарати, інколи потрібно просто полежати в ліжку день-два. Щодо противірусних препаратів, то тут усе залежить від загальної клінічної картини. Якщо є гостра і бурхлива клініка захворювання, можливо, в деяких випадках і вимагає їх призначення. Але зазвичай лікування обмежується місцевими антибактеріальними препаратами.

  1. Самолікування: що можна, а що – категорично ні?

Не можна самостійно призначати антибіотики. Ми цим самі собі підвищуємо стійкість до мікробів і препаратів, тому препарати втрачають чутливість та ефективність проти цих мікробів.

  1. Чи дієве полоскання содою, сіллю та йодом?

Це препарати, які у певних концентраціях мають протимікробну дію. Сода має здатність розріджувати слиз, який є на наших слизових оболонках, сіль зменшує набряк тканин слизової. Цей комплекс використовували наші батьки і діди, тому, думаю, його і тепер можна використовувати. Він має право на існування.

  1. Що ефективніше: полоскання чи льодяники та спреї?

У склад льодяників входять протимікробні препарати зазвичай. Таку ж дію мають відвари звіробою, кори дуба, ромашки, календули. Але нема такого: щось гірше, щось краще. Я думаю, кожен використовує той метод, який йому зручніше. Якщо, припустимо, людина ходить на роботу, то полоскати горло вона не буде, їй зручніше використовувати льодяники. А от якщо лікується у домашніх умовах, то можна надати перевагу полосканню.

  1.  Коли не можна робити інгаляції?

Інгаляційні препарати можна вживати при будь-яких умовах. Просто потрібно дивитися на їхній склад. При одних захворювання горла потрібен протимікробний вплив, при інших треба зволожити слизові оболонки, зменшити сухість, покращити відходження мокротиння. Навіть зробивши інгаляції з мінеральною водою, можна досягти такого ефекту, що зменшаться болі, покращиться відходження слизу, першіння в горлі. Якщо ведучий симптом – це біль у горлі, то можна інгаляцією його зволожити, при ангіні інгаляції потрібно робити з протимікробними препаратами.

  1.  Що робити, якщо потрібно терміново одужати?

Щоб стати швидше здоровим, то, як кажуть, потрібно готувати сани влітку, а взимку – воза. Тобто це має бути активний спосіб життя, нормальне харчування, яке передбачає достатню кількість вітамінізованої рослинної їжі, загартовування, фізичне навантаження, не мати шкідливих звичок. Із фармакологічних препаратів, на жаль, немає таких, щоб купи той чи той – і ти швидше видужаєш. Ще дуже багато залежить не від препарату, а від самого організму людини, як він справляється з інфекцією, як здатен боротися і чи підготовлений до зустрічі з несприятливими факторами зовнішнього середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 січня 2024
15 серпня 2023
27 червня 2022
01 грудня 2021
14:00
04 листопада 2021
31 жовтня 2021
10:00
16 жовтня 2021
09:00
09 жовтня 2021
30 вересня 2021
09:00