Поділитись:

18 пласких питань офтальмологу про контактні лінзи

Середа, 04 березня 2020, 19:30

Контактні лінзи – це чудова альтернатива окулярам. Проте ті, у кого поганий зір, часто купують їх без консультації з лікарем. Розповісти "Конкуренту" усе про лінзи погодилася лікар-офтальмолог Волинської обласної клінічної лікарні Руслана Назарчук.

Руслана Назарчук><span class=Руслана Назарчук

1. Чи не шкодять контакті лінзи при роботі за комп’ютером, якщо у людини короткозорість?

Контактні лінзи при роботі за комп'ютером не шкодять, але  рекомендовано до та після роботи закапувати очні краплі – замінники сльози. Але лише ті, які дозволено при носінні контактних лінз.

2. Чи можна вдягати сонцезахисні окуляри, якщо на очах лінзи?

Сонцезахисні окуляри  дозволяють одягати паралельно з використанням контактних лінз. Такі окуляри взагалі рекомендовано носити в сонячну погоду в будь-яку пору року.

3. Як вдягнути лінзи, якщо не бачиш?

Техніку одягання контактних лінз розтлумачує лікар, який призначає контактні лінзи. Вони легко одягаються і при низькому зорі, якщо все робити технічно правильно.

4. Чи безпечні кольорові лінзи?

Так, безпечні, як і всі інші. Варто лише дотримуватися правил носіння, перед сном обов'язково знімати і дотримуватися гігієни – ретельно мити руки перед використанням.

5. Що краще – окуляри чи лінзи?

Моя особиста думка: у пацієнта повинні бути і корегуючі окуляри, і контактні лінзи, а що краще – це вирішується індивідуально.

6. Чи однаковий розмір лінз для китайців і європейців?

Розмір не залежить від раси. Визначається індивідуально після визначення діаметру рогівки.

 7. З якого віку можна носити лінзи?

Відповідно до останніх рекомендацій контактні лінзи призначають і дітям дошкільного віку, але при умові дотримання правил носіння і гігієни. Тобто батьки дитини повинні контролювати і взяти на себе відповідальність.

8. При вживанні яких ліків не можна носити лінзи?

Не можна використовувати при закапуванні більшості очних крапель.

9. Чому не можна плавати у лінзах?

Тому що у водоймах можуть міститися інфекційні агенти, які можуть спричинити запалення ока.

10. Чи випаде лінза з ока, якщо його чухати?

Якщо інтенсивно терти око – лінза може випасти.

11. Як утилізуються лінзи?

Особливостей утилізаціі немає.

12. Скільки часу найдовше можна носити лінзи і не знімати їх?

Можна 12-14 годин, але є такі, які  можна носити довше. Проте такі лінзи може призначити лише лікар, який дає додаткові рекомендаціі.

13. Як «поєднуються» макіяж і лінзи?

Накладати та знімати макіяж варто без контактних лінз і при наявності макіяжу ретельно стежити, щоб часточки засобів для макіяжу не потрапили в око, якщо одягнути контактні лінзи після накладання макіяжу.

14. Що буде, якщо переплутати лінзи?

Якщо лінзи різної сили заломлення на двох різних очах, то при переплутуванні не буде покращення зору.

15. Лінзи б’ються, ламаються, рвуться?

Лінзи рвуться, якщо їх неправильно використовувати. Тоді вони підлягають утилізації. І ящо в оці буде рвана лінза, важливо вийняти всі її клаптики. Найкраще це зробить лікар.

16. Чи можна просканувати сітківку ока в аеропорту, якщо на очах лінзи?


Сканування сітківки  проводиться через зіницю – отвір в центрі кольорової оболонки, райдужки. Якщо контактна лінза не закриває зіницю, наприклад, декоративна, то сканування буде проведено. Але якщо лінза закриває зіницю, то і зору не буде.

17. Чому не можна вдягати вживані лінзи?

Контактні лінзи бувають одноденні, які утилізуються після одноразового використання, та лінзи тривалого носіння, які знімаються перед сном і поміщаються у спеціальний контейнер з розчином для контактних лінз. До речі, розчин у контейнері потрібно міняти щоразу після використання лінзи задля запобігання потрапляння інфекціі на лінзу і потім в око.

18. Що буде, якщо носити лінзи, які потрібно уже замінити?

Може бути недостатнє покращення зору  і, що найгірше, – може підвищитися ризик потрапляння інфекціі в око, що є дуже небезпечним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів