Поділитись:

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

П'ятниця, 02 грудня 2016, 12:00
Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

"Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод не спинить вас!" , – саме так, якщо коротко, можна охарактеризувати роботу депутатів Луцької міської ради на листопадовій сесії, яка тривала два чудових осінньо-зимових дні. Весь цей час вони вперто і наполегливо лупали до вечора, й наступного дня також, кожен проект рішення, кожне депутатське звернення і кожен запит. І їм це вдалося – осягнули майже 200 проектів рішень, а от чи принесе це користь громаді, чи викличе у них невдоволення – час покаже.

"Дякуємо, що нас захищали"

Побачивши невеличку компанію жінок на сходах до міської ради, стало зрозуміло, що сьогодні в міськраді без скандадів не обійтись. Правда, по чию "душу" і чому прийшли, жінки розповідати не стали. Очевидно, що на когось чекали і були дуже зосередженні.

О 9 ранку в стінах міськради все і всі в очікуванні сьогоднішніх баталій: наготовані місця для депутатів, перфекційно розставлені пластикові пляшки з водою та прапорці кожної фракції, зал провітрено, працівники секретаріату метушаться – як завжди, все готово. Депутати один за одним в гарному настрої та повні енергії заходять до зали, вітаються, жартують, вмощуються, гомонять між собою. Працівники відділу інформаційної роботи папірцями із надписами назв ЗМІ бронюють місця журналістам, які заздалегідь потурбувались про те, де ж вони сидітимуть під час сесії. Всі, хто не вмістився у сесійну залу, традиційно, змушені спостерігати за сесійним дійством у холі на шкіряній канапі, дивлячись трансляцію із залу в телевізорі.

Депутат Сергій БулаДепутат Сергій Була

Депутат Віктор ІщукДепутат Віктор Іщук

РадикалиРадикали

«Свободівець» Микола Федік«Свободівець» Микола Федік

Після того, як до залу зайшов Луцький міський голова Микола Романюк, заграв Гімн України і обранці, сформувавши порядок денний, енергійно взялися за роботу.

Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко розповів про всі переваги Програми підтримки мобілізованих та демобілізованих учасників АТО, в якій акценти зміщуються на демобілізованих та контрактників. Навіть нардеп Ігор Лапін послав "гінця" до Луцькради, свого помічника, який їм зачитав лист від нардепа, в якому той просив підтримати Програму. І депутати за неї проголосували, за що й отримали аплодисменти від учасників АТО, які були присутні в залі і не збирались розходитись. Адже наступним питанням, таким важливим для Героїв України, було визнання лучан, які брали участь на Сході в складі добровольчих формувань, учасниками АТО. Депутати їх підтримали і знову отримали порцію схвальних аплодисментів. Миколу Романюка так розчулив цей момент, що він забув натиснути кнопку і проголосувати, тому попросив поставити це питання ще раз на голосування, хоча і без його голосу воно було підтримане.Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Депутат Микола СобуцькийДепутат Микола Собуцький

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко доповідаєзаступник Луцького міського голови Сергій Григоренко доповідає

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

"Дякуємо, хлопці, що нас захищали", – подякував воїнам очільник міста.

Всі були піднесені, в залі відчувалась приємна атмосфера, депутати жартували, посміхались, міський голова був у настрої але, як кажуть песимісти, все хороше – ненадовго.

"Гаражні" розбірки

Спочатку керівник відділу секретаріату Тетяна Касьянова стримувала місцеву активістку і данильчуконенависницю Оксану Марищак, яка всіма силами намагалась прорвати оборону секретаріату і виступити перед депутатами і вкотре відкрити їм очі на одного з депутатів. Але Тетяна Касьянова виявилась наполегливішою і, очевидно, фізично сильнішою і не впустила жінку в зал, заспокоївши, що слово їй обов'язково нададуть.

Депутат Козюра, як завжди має що сказатиДепутат Козюра, як завжди має що сказати

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Депутат Григорій Пустовіт взяв словоДепутат Григорій Пустовіт взяв слово

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Втім після активістки в зал зайшли жінки, які стояли перед міською радою зранку, і тут таємниця року розкрилась сама по собі. Виявилось, що це були власники гаражів на вулицях Гірна-Рогова, які має демонтовувати муніципальна поліція, що, на їхню думку, незаконно. Витримавши на собі недружелюбні погляди та не менш неласкаві вигуки, головна муніципалка Луцька Юлія Сиротинська навіть показала презентацію й таким чином аргументувала свої слова про те, що вони діяли "виключно в межах своїх повноваженнь і чинного законодавства". Втім це, напевно, був не її день. Адже депутати підтримали скасування рішення виконавчого комітету міської ради про знесення цих гаражів, чим дуже ощасливили таких суворих зранку мешканок вулиці Гірної. А пізніше виявилось, що всевидячі очі депутата Павло Данильчука бачили допис на сторінці у Фейсбуці Сиротинської про те, що 14 листопада вона подорожувала Європою. Хоча з 7 по 22 листопада повинна була складати сесію в Національній академії державного управління при Президентові України. Втім Данильчуку чекати відповіді довелось не довго, бо у тому ж таки Фейсбуці пані Сиротинська одразу ж і написала, коли вона здала сесію, куди і за які гроші їздила закордон. Та й взагалі зірки для депутата від "Народного контролю" зійшлись, як ніколи добре, або ж це Бог почув його молитви, які линули від серця щирого патріота.

Головна муніципалка Луцька Юлія СиротинськаГоловна муніципалка Луцька Юлія Сиротинська

Павло Данильчук стежить за фейсбук-дописами головної муніципалки містаПавло Данильчук стежить за фейсбук-дописами головної муніципалки міста

«Біло-червоних» щось розсмішило«Біло-червоних» щось розсмішило

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Керівник відділу секретаріату Тетяна КасьяноваКерівник відділу секретаріату Тетяна Касьянова

депутат Микола Яручик завжди в хорошому настроїдепутат Микола Яручик завжди в хорошому настрої

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Мрія патріота

"Бути чи не бути, от в чому питання", а ось ці слова із знаменитого монологу Гамлета найкраще характеризують історію з голосуванням за утворення комунального закладу "Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у Луцьку". Цього разу автор проекту Павло Данильчук доклав максимум своїх ораторських здібностей та й залучив до цього предстаника з Національного Альянсу Богдана Бальбузу, і їм двом вдалось "дотиснути" депутатів і, щоправда, з четвертого разу, але ті підтримали проект рішення. Хоча заступник Луцького міського голови Андрій Киця сказав, що такого закладу не треба створювати.

"Киця і управління освіти має якусь боязнь в створені центру?" - не вгамовувася депутат.

Депутат Богдан БогоносДепутат Богдан Богонос

Яскравий депутат Микола ДендіберінЯскравий депутат Микола Дендіберін

Секретар Луцькради Юлія ВусенкоСекретар Луцькради Юлія Вусенко

Депутат Орися ЗалевськаДепутат Орися Залевська

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

"Це я боязь маю? На "слабо" мене брать?!" – обурився вже при виході з сесійної зали Андрій Киця.

"Чергова помилка…" - підсумував Микола Романюк.

Спорт для всіх?

Депутати швиденько озвучили свої запити та запитання та чимдуж кинулися на обід. Підкріпившись, поївши смачненького, знову зійшлись і з новими силами в післяобідню пору примусили хвилюватись всіх поціновувачів баскетболу, а особливо тренерів клубу БК "Волиньбаскет", які просили з міського бюджету разову грошову допомогу. Клуб просив 300 тисяч гривень. Спочатку звучала пропозиція, що варто гроші, призначені на фінансування ДЮСШ "Спартак", передати баскетболістам, потім вирішили, що "Спартаку" гроші треба, а от без святкової ілюмінації місто обійдеться. Врешті вирішили, що все ж таки ілюмінація потрібна, а от приватний баскетбольний клуб фінансувати негоже. Але потім знову подумали, посперечались і знайшли золоту середину – виділили 300 тисяч гривень з бюджету розвитку.

Попрацювавши ще трохи, народні обранці вирішили зробити тайм-аут на 20 хвилин. Втім, враховуючи, як потім довго вони збирались на свої робочі місця, перерва розтягнулась на триваліший час.

"Господа депутати, давайте! Осталось немножко", – закликав своїх колег в сесійну залу депутат в яскраво-помаранчевому костюмі, завжди екстравагантний Микола Дендіберін.

О 18:00 депутатський корпус поділився на два табори: "Йдемо додому" і "Працюємо до сьомої!". Останні перемогли.

Депутат Артем ЗапотоцькийДепутат Артем Запотоцький

Депутат Мая ШостакДепутат Мая Шостак

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Після розгляду ще пачки проектів рішень, суперечок і з′ясування неточностей щодо того, чи погоджувала бюджетна комісія гроші на управління спорту, чи ні, вперше на трибуні перед депутатами мав можливість виступити начальник відділу програмно-комп'ютерного забезпечення Олександр Король. Він розповів депутатам, скільки коштів піде на модернізацію засобів інформатизації та інше. Один із депутатів спитав у нього про відеокамери, які стоять у центрі міста.

"Він не має відношення до цих камер", – сказав за Олександра Короля міський голова.

"А пачєму на комісії не сказали, що то не ваші камери!? Ви повинні знати!! Пачєму я знаю, а ви нет?!!" - почав емоційно і підвищеним тоном питати Микола Дендіберін.

"Та не кричіть ви на чоловіка! Він перший раз на трибуні. Весь час клавіатурою займався", – заступився Микола Романюк.

На такій емоційній ноті і завершився перший день сесії та останній день осені.

***

Цирки без тварин - проекти рішень з помилками

Відійшовши від першого напруженого сесійного дня, депутати, бадьорі й радісні, знову повернулись доопрацювати те, що не встигли.

На них вже чекала директор КП "Ласка" Богдана Новарчук з двома проектами рішень, рушницею та снодійним. Насправді все це чиновниця пронесла в залу з дозволу міського голови і тільки для того, щоб показати депутатам. Також вона розповіла їм про Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2017-2018 роки.

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

Важкі рішення луцьких депутатів, або Дводенний сесійний марафон. Репортаж

"Рушниця коштує 65 тисяч гривень, але насправді це шприцемет. Він не заряджений", – уточнила пані Новарчук.

"Немає сумнівів, що Програма повинна бути, але філолог читав її?" - спитав депутат Борис Смаль.

Втім чи то наявність в руках Новарчук рушниці так подіяла, чи її вміння переконувати, але депутати підтримали не лише Програму, а й рішення про заборону розміщення пересувних цирків, які у своїй діяльності використовують тварин.

Депутати вирішили працювати без обідної перерви, втім все ж таки декілька разів на 10 хвилин відривались від робочих моментів, щоб попити кави.

Після однієї з таких перерв Микола Романюк повідомив, що на Луцьк насувається серйозний циклон вночі.

Жваве обговорення в депутатів викликав проект рішення про надання договору оренди ПП "Кий Х". Як повідомила представниця підприємства, вони на вулиці Лесі Українки на "майданчику для п'яниць" хочуть збудувати торгово-офісне приміщення. Втім депутати не підтримали такої ідеї і зняли це питання з голосування. Адже їм не сподобалось те, як підготувалась до виступу гостя з Києва, і те, що торгово-офісний центр хочуть "втиснути" поміж житловими будинкам, чим створять незручність для мешканців по-сусідству.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас ЯковлевПерший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев

Микола Дндіберін засумувавМикола Дндіберін засумував

Депутати, очевидно, так поспішали додому, щоб не засидітись в сесійній залі до опівночі (бо і така практика була) і не потрапити в сніговий шторм, що навіть і не стали слухати доповіді директора КП "Луцькреклама" Олександра Ковальського і одразу проголосували за виділення коштів на відновлення пам'ятного фотостенду в центрі міста, який постраждав від пожежі.

Вкінці традиційно пролунав Гімн України, а це означало, що питання розглянуті, 15 пленарне засідання сесії Луцькради благополучно завершилось.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18:35
19 березня 2024
16:00
05 березня 2024
10:13
21 лютого 2024
10:34
20 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
18 січня 2024
12:50