Поділитись:

У МОЗ нагадали, проти яких інфекцій щеплення рекомендоване, але не обов’язкове

Неділя, 08 травня 2022, 06:28
У МОЗ нагадали, проти яких інфекцій щеплення рекомендоване, але не обов’язкове

Існують небезпечні інфекції, щеплення проти яких в Україні не обов’язкове, але рекомендоване. Це ротавірусна, пневмококова, менінгококова інфекції, гепатит А, грип, вітрянка і вірус папіломи людини.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я України.

Ротавірусна інфекція становить найбільшу небезпеку для дітей до 5 років, її збудник спричиняє швидке зневоднення. Зареєстровані в Україні вакцини від цієї інфекції мають форму крапель: одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів, друга — три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Пневмококова інфекція спричиняє багато небезпечних захворювань — зокрема пневмонію, менінгіт, бронхіт, отит тощо. Проти неї в Україні є дві вакцини, ними можна щепити дітей після 6 тижня. Також радять вакцинуватися дорослим у віці понад 60 років.

Менінгококова інфекція може викликати менінгіт, менінгоенцефаліт тощо. В Україні існують вакцини від чотирьох серотипів менінгококів (із 13). Одна з вакцин дозволена до використання від 6 тижнів, інша — від 9 місяців до 55 років.

Вітрянка (вітряна віспа) високозаразна і небезпечна ускладненнями, які можуть призвести до уражень нервової системи і запалень. Вакцинація проти вітрянки дозволена дітям з 9 місяців, її також можуть робити і дорослі, що не хворіли.

Гепатит А може спричиняти ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах, смерть. В Україні доступні дві вакцини від цієї інфекції. Їх можна використовувати для дітей від одного року. Курс щеплень — дві дози з інтервалом у пів року.

Вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може призводити до раку шийки матки, порожнини рота, горла, статевих органів чи ануса. В Україні зареєстровані дві вакцини проти ВПЛ, їх можна вводити як до, так і після початку статевого життя.

Грип небезпечний у разі ускладнень. МОЗ рекомендує щеплення проти грипу щороку до початку циркуляції вірусів (вересень-жовтень), оскільки для формування антитіл потрібні близько двох тижнів — хоча вакцинуватися можна і пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів