Поділитись:

Не панацея і не ноу-хау: у МОЗ розповіли про небезпеку гідроколонотерапії

Четвер, 23 листопада 2023, 08:51
Не панацея і не ноу-хау: у МОЗ розповіли про небезпеку гідроколонотерапії

Коли здається, що апаратні методи вже не здатні здивувати, знаходяться винаходи, від згадки про які може посивіти навіть студент-першокурсник будь-якого медичного університету країни. Цього разу йдеться про гідроколонотерапію.

Про небезпеку та недоведеність ефективності її застосування інформує МОЗ України.

Гідроколонотерапія – це очищення товстого кишківника за допомогою спеціального апарату, трубка якого вводиться у пряму кишку. Через неї подається від 20 до 60 літрів води. Інколи до рідини додають суміш вітамінів, трав чи певних медикаментів. «Справжні гуру» проводять цю процедуру навіть із застосуванням кави.

Сама процедура має дуже давню історію. Одними з перших її почали використовувати давні греки та єгиптяни.

Але ще у 1919 році ця теорія була повністю спростована. Про це, зокрема, згадують у своєму систематичному аналізі від 2009 року Рубен Ді Акоста (Ruben D Acosta) та Брукс Ді Кеш (Brooks D Cash).

Навіть управління з продовольства й медикаментів США (FDA) випустило кілька листів із попередженнями виробників і постачальників обладнання для гідротерапії товстої кишки про неправдиві заяви щодо їхньої ефективності.

Практика гідроколонотерапії для покращення загального здоров’я чи лікування не підтримується в жодній науковій медичній літературі та не може бути рекомендована за жодних обставин.

Адже ризиків при проведенні цієї процедури – безліч. Ось лише деякі з них:

  • ймовірність зневоднення,
  • перфорація кишківника,
  • інфекції,
  • психологічні порушення (внаслідок неприємної процедури).

«Гідроколонотерапія – не панацея, не допоміжний метод при лікуванні чи реабілітації пацієнтів, не косметологічне ноу-хау. Це недоведений, небезпечний метод із плеядою несприятливих наслідків для здоров’я та гаманця людини», – наголошують у МОЗ.

Якщо ж вам потрібна дієва та якісна реабілітація, яка ґрунтується на принципах доказовості, мультидисциплінарності та пацієнтоцентричності, зверніться до медзакладів, які мають відповідні контракти від НСЗУ Національна служба здоров'я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів