Поділитись:

Коли пацієнтові можуть виписати паперовий лікарняний

Вівторок, 16 січня 2024, 08:58
Коли пацієнтові можуть виписати паперовий лікарняний

Електронний лікарняний – зручний сервіс, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров’я.

Разом із тим, зокрема через війну, можуть виникнути обставини, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності в електронній системі охорони здоровʼя, сформувавши медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Які ситуації можуть виникнути і як діяти лікареві та пацієнтові, – розповіли в МОЗ. 

Отже, якщо лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності медичним висновком про тимчасову непрацездатність, він має право видати правильно заповнений та оформлений паперовий бланк листка непрацездатності. Це правомірно у таких випадках:

  1. Якщо сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу.
  2. У разі відсутності зв’язку між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ  більш ніж 7 днів.
  3. Якщо в умовах воєнного стану користувачі не мають доступу до ЕСОЗ.
  4. Якщо пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу (людина, приміром, перебувала під окупацією). Рішення про продовження раніше виданого лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу. Зазначається номер листка непрацездатності, який продовжується.

Варто зазначити, що видача паперових листків непрацездатності можлива у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення.

Крім того, залежно від ситуацій можливе поєднання електронного та паперового лікарняного в межах одного випадку тимчасової непрацездатності.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів