Поділитись:

У МОЗ пояснили, яка доза алкоголю не викликає інсульт

Понеділок, 27 листопада 2023, 06:49
У МОЗ пояснили, яка доза алкоголю не викликає інсульт

Єдиний спосіб вберегти своє здоров'я - повністю відмовитися від алкоголю, підкреслили у МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що більше алкоголю людина вживає, то більший її ризик інсульту. Йдеться як про регулярне вживання алкоголю, так і не про нерегулярне.

Про це інформує пресслужба МОЗ, пише ТСН.

Алкоголь збільшує ризик інсульту і безпосередньо, і опосередковано, зокрема:

  • Вживання алкоголю збільшує артеріальний тиск, а гіпертензія - це причина половини всіх інсультів.
  • Алкоголь руйнує здатність судин розширюватися при зростанні об’єму крові (ендотелійна дисфункція). Це закладає підвалини для подальшої хронічної гіпертензії.
  • Вживання алкоголю може стати причиною миготіння (фібриляції) передсердь, а це в п’ятеро разів збільшує ризик ішемічного інсульту.
  • Алкоголь спотворює дію ліків для запобігання тромбозам (антикоагулянтів) та препаратів при миготінні передсердь. Це теж може завершитися інсультом.
  • Алкоголь пошкоджує клітини печінки, і, як наслідок, печінка може утворювати недостатньо факторів згортання крові. А це істотний ризик крововиливів у мозок, при наявності вже «пошкоджених» судин.
  • Споживання алкоголю часто йде у складі нездорового патерну поведінки, що включає також і куріння, малоактивний спосіб життя, незбалансованого харчування чи недотримання лікарських призначень. 

Фахівці підкреслюють, що безпечної дози алкоголю не існує. Єдиний спосіб вберегти своє здоров'я – повністю відмовитися від алкоголю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів