Поділитись:

Вчені пояснили, чому при поділі печива Oreo майже весь крем залишається на одній половинці (відео)

Неділя, 24 квітня 2022, 05:33
Вчені пояснили, чому при поділі печива Oreo майже весь крем залишається на одній половинці (відео)

Фізики, що розробили 3D-друкарський реометр, на якому провели експеримент, зазначили, що можливі два результати – розрив у товщі крему або поділ між начинкою та одним з дисків.

Про це пише Оbozrevatel, посилаючись на дослідження в Physics of Fluids.

Зазначається, що популярне печиво Oreo – це невід'ємна частина американської культури споживання. Люди, перед вживанням ласощів, повинні прокрутити одну частину, а потім мокнути в молоко і з'їсти. Внаслідок цієї процедури крем, як правило, залишається лише на одному з дисків печива.

Професор Кристал Оуенс із Массачусетського технологічного інституту разом із колегами розібралися у фізиці цього процесу та з'ясували, що вся справа в м'якості, структурі речовини між двома половинками.

"При повороті однієї половинки Oreo щодо іншої, крем, затиснутий між дисками, спочатку відчуває деформацію зсуву, потім тече, поки не розривається, ділячи печиво навпіл. При цьому можливі два сценарії: когезійний і адгезійний", – йдеться в дослідженні.

Вчені дослідили те, як на напруга та розподіл крему – впливають швидкість обертання, кількість крему, а також сорт печива. В результаті експерименти показали, що в більшості випадків відбувається другий тип розриву печива.

Цікавий той факт, що у 80% випадків бік, на якому залишиться крем, можна передбачити. Для цього достатньо подивитися на те, якою стороною печиво було орієнтоване у пачці.

"Це пов'язано з особливостями конвеєрного виробництва печива: спочатку крем наноситься на один із дисків, потім накривається другим і в такому порядку фасується. Така форма виготовлення визначає різницю в адгезіях між різними частинами печива", – зазначили у дослідженні.

Дослідники застосували 3D-друкарську версію побутового реометра для печива Oreo. Пристрій дотепно назвали "Ореометр", в якому монети виступають як вантаж, а гумки існують для регулювання. Фізики висловили надію, що "Ореометр" допоможе кожному вивчати "ореологію" у домашніх умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів