Поділитись:

«Найглибша кишеня»: рейтинг хабарників Волині 2021 року

Неділя, 02 січня 2022, 08:00

2021 рік мав свої рекорди. Якимись з них волиняни можуть пишатися. А за якісь – має бути соромно. Найбільший хабар – це точно не той рекорд, який заслуговує на повагу та захват. Але минулого року Волинь сколихнула серія гучних затримань посадовців за отримання неправомірної вигоди. Сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» склав власний рейтинг найбільших хабарників Волині. Тож в кого з волинян минулого року була «найглибша кишеня»?

10 місце

Десяту сходинку у нашому рейтингу посідає майстер лісу, якого затримали на хабарі у жовтні. Слідство вважає, що лісівник двічі одержував від громадянина кошти – 15 і 14,5 тисяч гривень – за відпуск деревини поза обліком. Тож, за версією слідства, лісівник загалом отримав 29 500 гривень незаконної вигоди, використовуючи своє службове становище. У Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства запевнили, що готові максимально сприяти слідству, надати необхідні матеріали для детального та оперативного розслідування справи.

 

9 місце

На дев'ятому місці – головний державний інспектор одного з відділів управління Держпраці у Волинській області. Слідство вважає, що з 25 березня по 1 квітня 2021 року він вимагав надати 40 000 гривень за непритягнення підприємця до відповідальності за порушення законодавства про працю. Щоправда, встиг одержати посадовець від представника суб’єкта господарювання двома траншами лише 19 896 гривень. Після цього його викрили прокурори й працівники Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ та слідчими ГУ НП в області.

 

8 місце

На восьмій сходинці нашого рейтингу опинилася начальниця підрозділу управління транспорту та зв'язку Волинської обласної державної адміністрації Наталія Остапкович. Нагадаємо, посадовицю підозрюють у зловживанні службовим становищем. Чиновницю називали організатором корупційних схем у сфері проведення конкурсів на перевезення. Її звинувачують в упередженому розірванні договорів на перевезення пасажирів та системному лобіюванні окремих перевізників. А 10 березня Наталію Остапкович затримали на гарячому під час отримання неправомірної вигоди розміром 1 500 доларів, що приблизно становить 40 500 гривень. Суд над посадовицею триває, однак судових засідань вона не відвідує.

 

7 місце

На дещо більшому хабарі у березні Служба Безпеки України викрила посадовця одного з відділів Луцького прикордонного загону. Він займався організацією схеми контрабандного переправлення іноземних цигарок. Правоохоронці затримали посадовця під час отримання всієї суми хабаря за безперешкодне переправлення цигарок через державний кордон. Військовослужбовець був пов’язаний з незаконними оборудками з переміщення із Білорусі в Україну тютюнових виробів. Прикордонник вимагав та отримав хабар у розмірі 42 000 гривень за сприяння у незаконному переміщенні тютюнових виробів із Білорусі в Україну поза пунктами пропуску. 

6  місце

На шостому місці – заступник директора держпідприємства «Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області». Слідство вважає, що посадовці налагодили схему одержання від підприємців «відкатів» у розмірі 20% від вартості виконаних за договорами підряду робіт зі встановлення систем відеоспостереження на об’єктах будівництва та автодорогах на території  Волинської області. Договори укладалися лише з тими суб’єктами господарювання, які погоджувалися на такі умови «співпраці». Правоохоронці задокументували два епізоди одержання посадовцями неправомірної вигоди, загальна сума якої становить 48 000 гривень. Затримали посадовця у травні.

Фото ілюстративнеФото ілюстративне

5 місце

За «креативну» стратегію захисту свого клієнта «почесне» п'яте місце у рейтингу хабарників Волині посідає адвокат Андрій Лукашук. За даними досудового слідства, юрист вимагав у свого підзахисного 2 000 доларів США, що приблизно становить 54 000 гривень. За цю суму він обіцяв оформити позитивний висновок експерта у кримінальній справі щодо дорожньо-транспортної пригоди клієнта. Затримали правозахисника-хабарника у березні.

 

4 місце

Ще один прикордонник посів четверту сходинку рейтингу, погорівши на хабарі розміром 68 600 гривень. Викрили військового 26 квітня в селі Тур Волинської області. За даними слідства, інспектор Луцького прикордонного загону налагодив корупційний механізм отримання грошей від місцевих контрабандистів. За різні суми хабарів він «гарантував» ділкам сприяння у незаконному переправленні цигарок через державний кордон поза встановленими пунктами пропуску. Гроші за «послуги» контрабандисти мали перераховувати на банківську картку прикордонника.

 

3 місце

Якби за хабарництво давали не строк, а медалі, то бронзу отримав би радник директора Волинського автодору, який суттєво обійшов прикордонника із села Тур за розміром хабаря. За даними досудового слідства, чиновники налагодили протиправний механізм вимагання та отримання хабарів від суб’єктів господарювання. Оперативники СБУ задокументували, зокрема, факт вимагання радником директора «Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області» 200 тисяч гривень від одного із суб’єктів господарювання за перемогу в тендері, підписання актів виконаних робіт та проведення розрахунків. У лютому правоохоронці затримали одного із посадовців під час отримання всієї суми хабаря у центрі Луцька.

 

2 місце

Та на друге місце ганебного рейтингу все ж виходить представник митниці, а не дорожників. Слідство встановило, що старший державний інспектор одного з відділів митного поста «Ягодин» налагодив схему поборів. Лише у червні 2021 року він двічі вимагав та одержував від громадянина неправомірну вигоду в сумі 250 доларів та 500 гривень за нестворення штучних перешкод під час митного оформлення транспортних засобів та товару.

Здавалось би, суми невеликі, рівня «побутової корупції». Однак, за даними слідства, щомісячний незаконний прибуток митника сягав 10 000 доларів, що становить приблизно 270 000 гривень. Митника затримали 25 червня, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

 

1 місце

Абсолютним лідером рейтингу лишається інший волинський митник, скандал з яким прогримів на всю Україну. Високопосадовця волинської митниці затримали у червні, коли він перевозив понад 700 тисяч доларів готівкою у багажнику автомобіля з Ягодина в Київ. Це понад 19 мільйонів гривень.

Слідчі ДБР викрили масштабні зловживання службовими особами Волинської митниці Державної митної служби України. Деякі посадовці за неправомірну вигоду сприяють незаконному переміщенню вантажів через державний кордон без сплати митних платежів. Схему організували співробітники керівної ланки Волинської митниці. Начальник одного з її митних постів систематично збирав та акумулював у себе отримані гроші, частину яких розподіляв між іншими правоохоронними структурами.

 

Правоохоронці провели обшук його автомобіля на стаціонарному посту дороги Київ – Чоп у Рівненській області. Під час обшуку вилучили 704,3 тисячі доларів США. ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення начальника митного посту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
02 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
26 лютого 2024
22 лютого 2024
20 лютого 2024
19 лютого 2024