Поділитись:

Неінвазивна вентиляція легень не підвищує ризик передачі COVID-19

Субота, 20 листопада 2021, 04:38
Неінвазивна вентиляція легень не підвищує ризик передачі COVID-19

Багато пацієнтів зі складними випадками COVID-19 потрапляють у відділення інтенсивної терапії, де їм іноді потрібні апарати штучної вентиляції легень. Зазвичай вони вимагають введення спеціальних трубок у дихальні канали пацієнта, але деякі апарати штучної вентиляції легень є неінвазивними.

Про це пише  сайт волинських новин Конкурент, посилаючись на Technology Org.

З початку пандемії COVID-19 ходили чутки, що неінвазивна вентиляція збільшує шанси передачі інфекції іншим, але тепер вчені з Університету Бірмінгема стверджують, що це не так.

Безперервний тиск у дихальних шляхах (CPAP) – це вражаюча технологія, що дозволяє вентилювати легені пацієнтів без введення трубок у їхні дихальні шляхи. Це інвазивний метод лікування, який допомагає пацієнтам із COVID-19 з часом відновлювати свої легені. Однак через відкрите перекачування кисню, виникли побоювання, що CPAP підвищує ризик поширення вірусу від пацієнта. У цій же проблемі звинувачували високопотоковий назальний кисень (HFNO), але тепер вченим вдалося прояснити ситуацію.

CPAP забезпечує стабільний рівень повітря під тиском і кисню через маску для обличчя, щоб полегшити дихання без необхідності вставляти трубки в дихальні шляхи пацієнта. Дехто вважає, що тиск повітря може сприяти поширенню хвороботворних мікроорганізмів через маску на обличчі пацієнта. HFNO дещо простіший і навіть більш відкритий – він доставляє кисень із високою швидкістю через дві маленькі трубки в носі. Вчені провели дослідження, в якому взяли участь 30 пацієнтів із середньою та важкою формою COVID-19 у трьох лікарнях Великобританії. Учасників розділили на три групи, щоб перевірити різні методи вентиляції. Дослідники виявили, що CPAP і HFNO викликають незначне забруднення повітря або поверхневий вірус – не більше, ніж інші методи кисневої терапії.

Дуже важливо розуміти, що якби CPAP і HFNO були такими пристроями, що виробляють аерозолі, як деякі вважають, життя медичних працівників було б під загрозою. Однак, це не так, тому слід надавати перевагу неінвазивним методам дихання. Вони є просто кращими для пацієнтів.

«Наші результати показують, що неінвазивні методи підтримки дихання не створюють високий ризик передачі інфекції і мають значно кращі наслідки для лікування пацієнтів. Якщо немає великого ризику передачі інфекції, ці методи можуть бути застережними заходами для певних випадків. Наприклад, запобігання зараження родичів під час відвідування хворих та кашель пацієнтів з ранньою інфекцією в загальних палатах», – каже Денні Маколі, один із вчених у дослідженні.

Найближчим часом таких досліджень буде більше, оскільки вчені намагаються знайти найкращі та найбезпечніші способи лікування пацієнтів із COVID-19.

Нагадаємо, що станом на 19 листопада захворюваність в області лишається на високому рівні. Мобільні групи виявляються численні порушення карантинних обмежень, разом з тим стрімко зростає кількість вакцинованого населення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів