Поділитись:

Завдяки «червоній» зоні волиняни стали вакцинуватися активніше

П'ятниця, 19 листопада 2021, 13:51
Завдяки «червоній» зоні волиняни стали вакцинуватися активніше

Станом на 19 листопада захворюваність в області лишається на високому рівні. Мобільні групи виявляються численні порушення карантинних обмежень, разом з тим стрімко зростає кількість вакцинованого населення. 

Про це йшлося під час брифінгу у Волинській обласній державній адміністрації 19 листопада.

Головний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Рожко зазначила, що стаціонари ковідних госпіталів переповнені пацієнтами, які перебувають у важкому стані. Згідно з новим наказом МОЗ, госпіталізації підлягають лише пацієнти у віці понад 60 років із середнім та важким рівнем перебігу хвороби та які входять до груп ризику.

«Єдиним шляхом виходу із ситуації є вакцинація. На сьогодні функціонує 91 пункт щеплень. Працює 32 мобільні бригади. Впродовж останнього місяця центри вакцинації перевантажені. Люди ще очікують на свої сертифікати, але головне, що вони отримали свою дозу вакцини», – зазначила Людмила Рожко. 

На сьогодні в області вакциновано 43,5% населення. Лише кожен п'ятий житель Волині щеплений двома дозами вакцини. Як додала посадовиця, наразі в Україні поширюється 11 підвидів штаму «Дельта». Вони дуже агресивні. Кисень в лікарнях області витрачається великими об'ємами. Людмила Рожко додала, що вакцини на Волині достатньо, тож вона закликала вакцинуватися.

Разом з тим тривають перевірки дотримання карантинних обмежень. В середньому за добу перевіряють 350 суб'єктів господарювання. Основні порушення – це недотримання маскового режиму, таких порушень зафіксували 295 протоколів. Також склали 27 протоколів відносно суб'єктів господарювання. Працівники цих закладів не надали документи про проведення вакцинації. Штрафи для громадян у таких випадках – від 17 до 34 000 гривень. Для підприємців – від 34 000 гривень.

Також тримають перевірки на транспорті. В середньому понад 100 громадян за добу перевіряють на міжобласних та міжнародних маршрутах.

«Необхідно дотримуватися обмежень. Чим краще ми будемо дотримуватися карантину і вакцинуватися – тим швидше область вийде із червоної зони», – зазначив начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Володимир Солоненко.

Начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Галина Ткач додала, що Держпродспоживслужба проводить постійний нагляд за дотриманням закладами обмежень карантину. Моніторингові перевірки здійснюються як самостійно, так і  у складі робочих груп.

З початку встановлення червоної зони провели 1 800 перевірок. У 19% перевірок виявили порушення: недотримання дистанції, маскового режиму, порушення режиму дезінфекції й температурного скрінінгу працівників. Також не організовуються місця для обробки рук антисептиком. У разі фіксації порушення вживаються відповідні заходи реагування. Так за вказаний період склали 162 протоколи.

Під час моніторингових заходів проводиться роз'яснювальна робота щодо дотримання протиепідеміологічних заходів.

Як зазначили посадовці під час брифінгу, головний ефект від впровадження «червоної» зони – це збільшення кількості вакцинованих осіб.

Нагадаємо, що у Луцьку з 16 листопада учні 5 –11 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12 повернулися до навчання у звичайному форматі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів