Поділитись:

У МОЗ дали поради, як відновитись після коронавірусу

П'ятниця, 19 листопада 2021, 07:33
У МОЗ дали поради, як відновитись після коронавірусу

Постковідні симптоми можуть тривати від 5 до 12 тижнів після хвороби.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я у Фейсбуці.

«Що таке постковід? Ознаки та симптоми, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби, які неможливо пояснити жодним діагнозом. Такий стан може тривати від 5 до 12 тижнів або довше. Британські дослідження вказують, що у кожної п’ятої людини із позитивним тестом постковідний синдром може тривати протягом 5 тижнів, у кожної десятої – протягом 12 тижнів», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що постковідний синдром характеризується різними клінічними проявами, такими як слабкість, знесилення, тривалий кашель, задишка, втрата смаку та нюху, порушення сну та свідомості, тривожність, депресія, головний біль, суглобовий синдром, випадіння волосся, розлади ендокринної системи тощо.

Проте наразі немає вичерпного переліку симптомів та станів, характерних для постковідного синдрому. Їх спектр широкий і постійно оновлюється та доповнюється.

Також не існує швидкого способу відновлення після коронавірусної хвороби, особливо, якщо зважати на різний перебіг захворювання та індивідуальні особливості кожного пацієнта.

Водночас, як зазначають у міністерстві, серед порад, які фахова спільнота дає пацієнтам, котрі перенесли COVID-19, є дотримання режиму сну та збалансованого харчування, помірна фізична активність, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей, прогулянки на свіжому повітрі.

Також варто звертати увагу на лікування проявів хронічних хвороб, якщо такі мають місце. Варто консультуватись із сімейним лікарем щодо свого стану, обговорити ті скарги і симптоми, які виникли після захворювання COVID-19.

Зменшити ризики потрапити у лікарню та втратити здоров'я чи навіть життя внаслідок COVID-19 допомагає виключно вакцинація.

Нагадаємо, що статистика свідчить про те, що впродовж наступного тижня Волинь лишатиметься в «червоній» зоні карантинних обмежень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів