Поділитись:

Дослідники виявили новий тип нервових клітин у сітківці ока (фото)

Понеділок, 15 листопада 2021, 03:46
Дослідники виявили новий тип нервових клітин у сітківці ока (фото)

Вчені з Центру зору Джона А. Морана в університеті Юти виявили новий тип нервової клітини або нейрона в сітківці ока. 

Про це пише  сайт волинських новин Конкурент, посилаючись на Technology Org.

У центральній нервовій системі складні ланцюги нейронів взаємодіють один з одним для передачі сенсорної та моторної інформації; так звані інтернейрони служать посередниками в ланцюжку комунікації.

Опублікувавши дослідження в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, дослідницька група під керівництвом Нін Тянь ідентифікує раніше невідомий тип інтернейрона в сітківці ссавців.

 

Дослідники виявили новий тип нервових клітин у сітківці ока (фото)

Відкриття знаменує значний розвиток у галузі, оскільки вчені працюють над кращим розумінням центральної нервової системи, виявляючи всі класи нейронів та їх зв’язки.

«З огляду на свою морфологію, фізіологію та генетичні властивості, ця клітина не вписується в п’ять класів нейронів сітківки ока, вперше виявлених понад 100 років тому. Ми припускаємо, що вони самі по собі можуть належати до нового класу нейронів сітківки ока», – каже Тянь.

 Дослідницька група назвала своє відкриття клітиною Campana за її формою, яка нагадує дзвінок. Клітини Campana передають візуальні сигнали від обох типів світлочутливих паличкових і колбочкових фоторецепторів сітківки, але їх точне призначення є предметом теперішніх досліджень. Експерименти показали, що клітини Campana залишаються активними протягом незвично довгого часу – аж 30 секунд – у відповідь на стимуляцію світлового спалаху тривалістю 10 мілісекунд.

 

Дослідники виявили новий тип нервових клітин у сітківці ока (фото)

«Вважається, що стійкі клітини в мозку беруть участь у пам’яті та навчанні. Оскільки клітини Campana мають подібну поведінку, ми припускаємо, що вони можуть відігравати певну роль у спонуканні до тимчасової «пам’яті» нещодавньої стимуляції», – каже Нін Тянь.

Нагадаємо, раніше волинські лікарі розповіли, чи потрібно вакцинуватися, якщо у вас є антитіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів