Поділитись:

Чи потрібно вакцинуватися, якщо у вас є антитіла: відповідь волинських лікарів (відео)

Вівторок, 09 листопада 2021, 20:15
Чи потрібно вакцинуватися, якщо у вас є антитіла: відповідь волинських лікарів (відео)

«Є достатньо антитіл, навіщо вакцинуватись?». У мережі щодня з’являється усе більше запитань, щодо того, чи потрібно вакцинуватись проти коронавірусу, якщо людина має антитіла. Мовляв, це й без додаткових щеплень, достатній захист.

За рекомендаціями міністерства охорони здоров’я, якими й керуються сімейні лікарі, тест на антитіла здають здебільшого ті, хто перехворіли на коронавірус. І якщо ж в них достатній рівень антитіл, їм можуть дати лиш тимчасове відтермінування від щеплення.

«Є пацієнтів багато, є навіть ті, які перехворіли та цікавляться, чи можемо ми робити та через який період. Хто в легкій формі перехворів, також робимо там через певний проміжок часу антитіла. Якщо він хоче відтермінувати, не хоче зараз вакцинуватись, можна 3 місяці. Раніше було 6 місяців, але МОЗ дали нові рекомендації», – розповів сімейний лікар Ростислав Дудік.

Ростислав Дудік каже, що сімейні лікарі можуть посилатись лише на офіційні дослідження та рекомендації МОЗу. Тому, навіть за наявності антитіл в організмі людини, понад 3 місяці після хвороби лікарі рекомендують щеплюватись.

Хоч пандемія триває вже понад півтора року, досі невідомо скільки часу в людини утримується імунітет до коронавірусної інфекції. Лікарі-інфекціоністи кажуть, що наявність антитіл в організмі не означає повноцінний захист від коронавірусу. Адже імунітет проти коронавірусної хвороби формується у кілька етапів. І наявність антитіл – це не весь захист, який може мати організм людини.

«Побачивши високий рівень антитіл, ми можемо сказати що це є достатній рівень захисту, але він теж не передбачає повний захист від захворювання. Це є, як ми кажемо, імунітет напрацьований в природній чи в штучний спосіб внаслідок вакцинації, але він теж не може 100% захистити від того, що вірус потрапляє в середину клітини. Дослідження імунітету це є комплексне питання, і лише досліджувати одні антитіла, які наявні чи не наявні, та робити по цьому висновок – це трошки не правильно. Це не професійно», – зазначає медична директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

Вона також додає, що вакцинація не захищає від коронавірусу на 100%. Це лише додатковий спосіб захистити свій організм, та допомогти йому боротись із вірусом. Утім, чи варто усім підряд робити протиковідне щеплення, особливо тим хто вже перехворів, – лікарка сумнівається.

«Люди, які зустрілися вже зі збудником, тобто перехворіли, є момент того, що вони все-таки захищені. І в них утворились антитіла, в них утворилися і клітини імунної-пам’яті, які в необхідний момент можуть включитися і так само спрацювати на те аби вироблялися ті антитіла які організм колись виробив в один момент тому ці люди певною мірою є захищені», – додає лікарка.

Статистично є дуже малий відсоток людей, які хворіють на ковід-19 повторно. Однак такі випадки все ж трапляються, й здебільшого у тих людей, в яких ослаблений імунітет. Інша справа – це люди, які перебувають у групі ризику.

«Як на мою точку зору, найбільш доцільним є підхід. Найперше ми маємо захистити цих хворих, які можуть опинитися в тих 5%, які будуть переносити хворобу важко. На жаль, ми зустрічаємось з цим, що саме ця вікова категорія є не вакцинована нині, не є імунізована, вони не хворіли й не були щеплені, тому ми маємо таку дуже складну ситуацію», – каже Любов.

Зі слів лікарки, нині досі до кінця не вивчено, як розвивається імунітет внаслідок коронавірусної хвороби. Тому підхід до кожного пацієнта перед вакцинацією повинен бути індивідуальним.

«Тут має бути індивідуальний підхід до кожної людини, тому що кожна людина має свій анамнез життя, свої захворювання, і навіть те, як вона перенесла цю хворобу, теж має значення для її подальшої вакцинації», – додає спеціалістка.

Варто зазначити, що Міністерство Охорони здоров’я рекомендує вакцинацію майже усім, адже протипоказів є мало. Винятком є лиш ті, хто має серйозну алергічну реакцію на вакцину, або ж саме у цей період мають запальні процеси в організмі та температуру вище 38 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів