Поділитись:

Рівень ртуті в рибних продуктах все ще досить низький, – науковці

Неділя, 14 листопада 2021, 05:42
Рівень ртуті в рибних продуктах все ще досить низький, – науковці

Здається, що у японців та італійців довге і здорове життя. Що спільного у цих культур, розділених цілим континентом? Обидва включають у свій раціон величезну кількість риби. Але чи безпечно їсти рибу?

Про це пише сайт волинських новин «Конкурент», посилаючись на Technology Org.

Люди стурбовані щодо забруднення ртуттю, але нове дослідження з університету Ватерлоо показало, що користь від споживання традиційних продуктів все ще перевищує ризики.

Вчені проаналізували 443 зразки крові та 276 зразків волосся, щоб побачити, скільки ртуті міститься в тілах учасників. Вони виявили, що загалом рівень ртуті досить низький, що є хорошою новиною, оскільки ртуть досить токсична і може викликати значне пошкодження нервів протягом більш тривалого періоду часу. Дослідники використовували анкети для опитувань, щоб оцінити споживання риби 170 людьми. З'ясувалось, що люди зазвичай їли рибу в кінці літа, а в холодну пору року вони вживали менше рибних продуктів. Хоча рівень ртуті у волоссі був таким же сезонним і досяг піку восени, рівні все ще були досить низькими.

Більшість людей навіть не хвилює – як часто ви їсте рибу? Однак деякі общини вживають рибу набагато більше, ніж інші. Прибережне населення стурбоване забрудненням харчових продуктів і шукають відповіді, чи їхня традиційна їжа все ще є безпечною. Попередні дослідження виявили підвищений рівень ртуті в деяких видах риби з певних озер, що викликало занепокоєння людей з цієї місцевості. Однак тепер вчені можуть поділитися цими знахідками як гарною новиною.

«Гарна новина полягає в тому, що загалом вплив на общини, які ми вивчали, був низьким. Це означає, що переваги від споживання цих продуктів, як правило, переважають ризики, що важливо для цих спільнот, оскільки споживання риби має харчові, культурні та економічні переваги», – каже Сара Пакулл-МакКормік, одна з авторів дослідження.

Ртуть у рибі насправді є природним явищем, навіть якщо діяльність людини погіршує цю проблему. Ртуть випаровується, а потім падає з повітря і збирається в потоках, озерах і океанах у вигляді метилртуті. Риби споживають цю ртуть, яка потрапляє до їхньої їжі. Проблема в тому, що ртуть не так легко покидає організм і накопичується з часом до такої міри, що може підвищити ризик серцево-судинних захворювань і порушень нервово-психічного розвитку. Але поки що рибні страви є безпечними і корисними.

Риба справді корисна. В ній містяться важливі амінокислоти та вітаміни, які уповільнюють старіння, зміцнюють імунну систему та допомагають запобігти  захворюваності на рак. Однак людей турбує накопичення ртуті в організмі. Поки що вживання риби є безпечним, а користь значно переважає ризики.

Нагадаємо, у річку Стир у Луцьку вселили майже тонну коропа та щуки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів