Поділитись:

Забруднює повітря: на Волині селяни бідкаються на кукурудзяне лушпиння (фото, відео)

Субота, 13 листопада 2021, 13:46
Забруднює повітря: на Волині селяни бідкаються на кукурудзяне лушпиння (фото, відео)

Третій рік поспіль у сезон сушіння кукурудзи жителі селища Іваничі скаржаться на забруднення повітря, вулиць і будівель. Із заявою люди звернулися до Державної екоінспекції в області.

Про це Суспільному розповів заступник начальника екоінспекції області Сергій Дудка.

Очільниця громади Лідія Томашевська розповідає, що зерносушильний комплекс у селищі Іваничі запрацював 2018-го. Його збудували у промисловій зоні.

Минулого року у громаді надсилали запит на підприємство.

«Там дали відповідь, що є дозвіл, що ці викиди лушпиння кукурудзи — органічні та вони не створюють небезпеки для громадян і навколишнього середовища. Перед тим, як видавався дозвіл на роботу підприємства у 2020-му році проходили громадські слухання. Жодних зауважень до документів не було. Робота підприємства отримала громадське схвалення», – розповідає голова громади.

Місцева жителька Марія Чура розповідає, що кожної осені впродовж трьох останніх років селище Іваничі засипає кукурудзяним лушпинням, яке летить з елеватора поряд. Її будинок розташований за 200 метрів від підприємства.

“Мало того, що це на подвір’ї, на терасі, воно також і на даху. Під дахом утворюються пари і воно починає іржавіти. Пройде рік, два, дах заіржавіє, бо він із бляхи і хто має нам компенсувати ці збитки?” — каже жінка.

Оператор елеватора Сергій Буліта розповідає, що із серпня по грудень на зерносушильному комплексі в Іваничах сушать ріпак, пшеницю і кукурудзу. Процес автоматизований.

Каже, до виробничого процесу залучені всі наявні фільтри, які працюють безперервно.

«Їх щоразу перевіряють, в якому вони стані, чи всі двигуни працюють. Є датчики, в разі якщо якась зупинка сушка виключається», – каже оператор.

Директор підприємства Микола Павлюк розповів, що найбільше органічних решток лишається від сушіння кукурудзи. Нині фільтри збирають 95-98% решток.

«Звернення для отримання погодження щодо проведення перевірки на підприємстві в обласній екоінспекції направили до центрального органу влади», – каже заступник начальника екоінспекції області Сергій Дудка.

З його слів, після погодження відбудеться перевірка. У випадку виявлення порушень, відповідні особи будуть притягнені до відповідальності.

На розгляд звернення громадян законом передбачено 30 днів. На зерносушильному комплексі в Іваничах сезон заготівлі кукурудзи завершиться орієнтовно за тиждень.

Забруднює повітря: на Волині селяни бідкаються на кукурудзяне лушпиння (фото, відео)Забруднює повітря: на Волині селяни бідкаються на кукурудзяне лушпиння (фото, відео) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів