Археологи знайшли унікальні артефакти у Софії Київській (фото)

Четвер, 11 листопада 2021, 06:08

На території Національного заповідника «Софія Київська» археологи виявили стародавні артефакти, які датуються X століттям, і відносяться до дохристиянського або ранньохристиянського періоду.

Про це розповів завідувач сектору археологічних досліджень заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський у своєму Facebook.

Таким чином, дані знахідки старші за сам Софійський собор, який почали зводити в першій половині XI століття.

Вчений зазначив, що такий виявлений цікавий комплекс з «дософійського» поховання – «з тих часів, «коли ще звірі говорили»».

Він також опублікував фото артефактів, серед яких і прикраси, і гудзики, і ніж з дерев'яною ручкою.

У коментарях до публікації археолог уточнив, вони, ймовірно, відносяться до кінця Х століття, і можуть бути трохи старше масового хрещення великим князем Володимиром в 988 році жителів Києва.

Точніше визначити вік артефактів допоможуть подальші вивчення та аналізи.

 

Крім того, науковці в процесі розкопок знайшли також бронзовий енколпіон (хрест-релікварій), який є «ледь не першим цілим з території Софії Київської за усі десятиліття її досліджень».

Було визначено, що ця чудова знахідка може бути датована в межах першої половини XIII століття.

Відповідаючи на коментарі користувачів мережі з привітаннями та реагуючи на фразу, що археологам зараз вдалося натрапити «на золоту жилу», Бобровський зазначив: «Це все ж головний храм Русі та України».

«Ми кілька років кружляли довкола, у цьому – підібралися під самі стіни. Майбутні покоління археологів матимуть набагато більше, оскільки найцікавіше ми зберегли недоторканим», – розповів науковець.

Нагадаємо, археологи в Помпеях розкопали кімнату рабів, що дає більше розуміння про повсякденне життя помпейців, які загинули внаслідок виверження вулкану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: